Nu stiger priserna även i ytterförort

Den som köpte lägenhet i Bredäng eller Sätra för några år sedan kan ha gjort ett klipp. Bostadspriserna har stigit kraftigt i de yttre söderförorterna.

Bostadspriserna i Stockholm fortsätter stadigt att stiga. Mest har värdet på bostadsrätter i de yttre förorterna stigit visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Snittpriset för en trea på 75 kvadratmeter i yttre söderort har ökat med hela 69 procent från 2005 till 2012.

– Framför allt är Bredäng och Sätra väldigt attraktivt. Vi sålde en lägenhet i Sätra härom veckan och hann inte ens ha visning innan den gick med 180 000 kronor i vinst, säger Oguzhan Yayla på Fastighetsbyrån i Skärholmen.

Han menar att lägenheterna i dessa områden, och kanske framför allt i Skärholmen och Vårberg, länge har legat för lågt i pris i förhållande till sina kvaliteter.

– Fler och fler börjar inse att det är prisvärt. Ta bara Skärholmen. Där finns kommunikationer, där finns närheten till både Mälaren och Kungens kurva. Folk flyttar utåt när de inser hur dyrt det är i närförorten, säger han.

Men snart kan det vara slut på den ständiga prisuppgången. Det menar Martin Flodén, professor i nationalekonomi.

– På lång sikt måste priserna hänga ihop med inkomsterna. Det har varit en ovanlig ökning och det vore väldigt farligt att förutsätta att den fortsätter, säger han.

Vi sålde en lägenhet i Sätra härom veckan och hann inte ens ha visning innan den gick.