Nu tar dagsljuset över – nätterna blir allt kortare

Martin Rodin och Alexander, 2 år, är ute i vårsolen i Sundbyebrg. ”Nu hinner vi upp och kan lyssna på fåglarna som kvittrar på morgonen, det tycker både jag och Alexander om.”
Martin Rodin och Alexander, 2 år, är ute i vårsolen i Sundbyebrg. ”Nu hinner vi upp och kan lyssna på fåglarna som kvittrar på morgonen, det tycker både jag och Alexander om.”
Det går mot ljusare tider - i rasande takt. Förra veckan var det vårdagjämning och nu blir dagarna äntligen längre än nätterna.

Med ljusets återintåg blir vi piggare, gladare och lite bättre på att lägga oss i tid.

Solens strålar skiner över Solna centrum. Överallt syns soldyrkare som njuter av glass, korv eller trevligt sällskap medan UV-strålningen steker på vinterbleka kinder.

Sedan den 1 januari har dagarna i Stockholms län blivit sex timmar längre och under mars ökar dagslängden med fyra till sex minuter per dag. Förra veckan inträffade vårdagjämningen när natt och dag var lika långa. Nu blir dagarna längre än nätterna.

I takt med att mörkret skiftar till ljus ställs våra inre klockor om – något som påverkar oss både fysiskt och psykiskt.

– Ljuset stimulerar våra stresshormoner som vi behöver för att komma igång samtidigt som melatoninet hämmas. Det påverkar våra hjärnor och gör att vi känner oss piggare, säger Arne Lowden, ljus- och sömnforskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

– Ljuset påverkar också mellanhjärnan som reglerar vårt emotionella system och gör att vi känner oss gladare.

Och inte nog med att ljuset gör oss gladare och piggare. Det påverkar hela vår dygnsrytm.

– Helt plötsligt blir vi morgonpigga och mer kvällströtta. Det blir en dygnsrytmseffekt som gör att vi få bättre sömn än när det är mörkt och man gärna skjuter på sänggåendet, säger Arne Lowden.

Men det är inte alla som blir piggare och gladare av mer ljus. För vissa kan det faktiskt leda till vårtrötthet, enligt Arne Lowden.

– När växlingen mellan vintermörker och vårljus går för fort kan det skapa förvirring för dygnsrytmen. Det kan utlösa depressiva tillstånd. Med de allra flesta blir piggare och gladare.

Martin Rodin är ute och njuter i solen med sonen Alexander 2 år.

– Nu känner jag hopp inför livet igen! Det är inte lika jobbigt att gå upp på morgonen längre och så är jag inte lika trött på eftermiddagen. Nu är det bara värmen vi väntar på, säger han.

Dagsljuset når sin kulmen nära midsommar innan det vänder igen.

Hur påverkas du av att det blir ­ljusare ute?

Irfan Lal,

Solna:

– När det är sol ute blir jag piggare, gladare och mer nöjd med livet. När solen skiner vill jag vara ute och promenera.
Ingrid Windahl, Huvudsta:

– Det är klart att man blir lättare till sinnes och man ser att andra blir det också.”
Josefin Ramberg, Solna:

– Man får mycket mer energi och känner sig glad och mer sugen på att hitta på saker, vara utomhus och så.
Maj-Lis ­Danielsson, Sundbyberg:

– Jag blir glad när solen skiner och brukar promenera mycket, passa på att vara ute.
Max Tullberg, Nacka:

–Jag mår mycket bättre och känner mig piggare och får generellt en mer positiv syn på livet.