2013 öppnade Mattias och Ann-Sofie Brindeby restaurang Spiltan i Upplands Väsby.
Tolv år senare går de vidare och lämnar över till Malin Forstenius, med gedigen bakgrund i restaurangbranschen i allmänhet och hamburgerbranschen i synnerhet.
– Det blir roligt att driva eget och jobba för sig själv. Plus att jag ofta varit här och ätit, så restaurangen ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.
Hon uppskattar även miljön, nära stan men ändå på landet.
– Det ligger idylliskt och är supermysigt. Det finns ju inte så många ställen på den sidan Väsby att äta på. Och hit kan man komma i både mjukisbyxor och kjol, jag gillar att det inte är så flådigt.
Går hit
Hon berättar att de flesta som kommer hit bor i närheten – och kommer till fots eller på cykel.
– Det kommer även en del vandrare, inte minst de som går Birgittavandringen.
Några större förändringar i meny eller koncept blir det inte. Den populära halloumiburgaren, räkmackan och hembakta äppelpajen tar man inte bort så lätt.
Vi kör vidare i samma anda.
– Vi kör vidare i samma anda, men med lite nya inslag och idéer. Inga jätteändringar i menyn, men lite aktiviteter och quizkvällar framöver.
På kvällarna är det a la carte-meny och bordsbeställning, på dagarna mer av ett lunch- och fikaställe.
– Det viktiga är bra kvalitet på råvarorna. Vi köper allt protein från en leverantör i Vallentuna. De är inte billigast, men det är det värt.
Under en övergångsperiod finns Mattias kvar för att lära upp de ungdomar som kommer att jobba i köket.
– Jag har jobbat med de här ungdomarna tidigare och litar fullt ut på att de kan laga efter de recept vi har. Sedan kan det bli aktuellt att någon gång ta in gästkockar, som får skapa sin egen meny.
Hur har gästerna reagerat på att det är ett nytt ansikte på Spiltan?
– De har tagit emot mig med öppna armar. Det var det som oroade mig mest, eftersom Spiltan varit väldigt kopplad till Mattias och Ann-Sofi.
Att restaurangbranschen haft det tufft senaste tiden i och med att folk har mindre pengar i plånboken är inget som oroar Malin.
– Spiltan överlevde både corona och andra utmaningar. Restaurangen är så pass inarbetad att det kommer att funka ekonomiskt. Annars hade jag aldrig vågat mig på att ta över.