ANNONS

Nu tar solkraften plats i Vasastan

Per Harsem på Fortum och Clas Bodrie på Humlegården fastigheter spanar in solcellerna på taket – under en inte alltför solig dag.
Per Harsem på Fortum och Clas Bodrie på Humlegården fastigheter spanar in solcellerna på taket – under en inte alltför solig dag.
Intresset för solenergi växer i Stockholm, även om innerstan hittills haft få hus med solceller på taket.

Men nu pågår ett experiment på ett av hustaken – mitt på Kungsgatan.
ANNONS

Solenergi är enligt många en av framtidens energilösningar.

Stockholms stad satsar en hel del på den förnybara energin och har de senaste åren satt upp 10 000 kvadratmeter solceller på taken till ett fyrtiotal hus ibland annat Järva, i Frihamnen och Hammarby sjöstad.

Totalt sett är dock solpaneler en relativt ovanlig syn i city. Men på taket på Humlegården fastigheters lokal på Kungsgatan 12–14 har 116 stycken solpaneler nyligen installerats.

– Det här är ett första testprojekt där vi vill lära oss mer om den intressanta tekniken. Och lära oss vilka utmaningar som finns, säger Clas Bodrie, biträdande drift- och teknikchef på Humlegården.

– Vi visar med denna investering att det går att bygga en modern solcellsanläggning på en befintlig byggnad mitt i Stockholms innerstad, säger han.

Solcellsanläggningen ska producera tillräckligt med el för att det ska räcka till att driva samtliga hissar i fastigheten samt belysningen i trapphuset och garaget under ett år.

När Mitt i är på besök går solen knappt att skymta genom molntäcket.

– Solens strålar tränger igenom molnen, men det är såklart inte lika effektivt, säger Per Harsem på Fortum, som har installerat solpanelerna.

Förutom eventuell brist på solljus finns det andra utmaningar med solenergi i en stadsmiljö.

ANNONS

– Det största problemet i stan är att det finns så få ytor att bygga solceller på. Dels ligger mycket i skugga och sedan är staden väldigt noga med var man får bygga. Så det är en utmaning att få anläggningen att smälta in i miljön men det tycker jag vi har lyckas med här, säger Per Harsem.

– Men det är en ambition att det ska bli vanliga även i innerstan. Blir tekniken ännu effektivare och billigare så kanske staden visar ett ännu större intresse.

En del av anläggningen ingår även i ett forskningsprojekt som Fortum driver tillsammans teknikpartners i både Sverige och Finland. Målet är att utveckla ett virtuellt kraftverk. Det innebär att genom till exempel väderprognostisering kan anläggningen bestämma hur den producerade elen ska användas. Vid överproduktion kan elen sparas i ett batteri och användas de dagar då produktionen är lägre eller säljas.

Fakta

Här finns fler solcellsanläggningar

På taket till Magasin 6 i Frihamnen, en del av miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden.

Bostadsrättsföreningen Holmen i Hammarby sjöstad.

På taken till ett fyrtiotal hus i Rinkeby, Husby, Akalla, Tensta och Kista och på de två simhallarna Husbybadet och Tenstabadet.

Järva är därmed ett av Sveriges solcelltätaste områden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.