Nu tar studentflaken över på gatorna igen

Detta kommer snart att bli en vanlig syn.
Detta kommer snart att bli en vanlig syn.
I veckan får vi sjunga om studentens lyckliga dag. Trafiken i stan blir mindre kul och studentflak förbjuds i city.

Men på Östermalm får de åka.

Det är studenttider och på Östermalm börjar firandet på torsdag när Östra Reals tredjeringare tas emot av vänner och släkt.

Studentflak är standard i svenska skolor sedan många år. På Östermalm får eleverna även i år åka studentflak på alla gator i stadsdelen.

Men för tredje året i rad har staden tillsammans med polisen bestämt att flaken inte får köra i den absoluta citykärnan runt Sergels torg, Kungsgatan och Kungsträdgården.

– Anledningen är att vi vill undvika problem med framkomligheten för bussar och utryckningsfordon, säger Erik Johansson på trafikkontoret.

Påverkar inte flaken trafiken på Östermalm?

– Det är klart att trafiken påverkas en del på andra gator också, men samtidigt tar man bara studenten en gång i livet och det ska självklart få firas.

I stället för att köra inne i city rekommenderar staden att flak från hela Stockholm kör via Strandvägen, Valhallavägen, Engelbrektsgatan, Oxenstiernsgatan och Birger Jarlsgatan.

– Den 5 juni är det flest som tar studenten. Undvik att ta bilen då, det kan bli svårt att ta sig fram. Många flak kommer också att åka längs Karlavägen och Karla­plan, säger Karin Nygren, insatsledare för studentkommenderingen i city.

Polisen kommer dessutom ha kontrollanter ute för att hålla koll på alkoholkonsumtionen på flaken.

Om underåriga dricker kommer alkoholen att hällas ut.

– Det är faktiskt olagligt för dem under 20 att dricka alkohol på allmän plats, säger Karin Nygren.