Nu tinar hundbajset fram i stadens parker

Hundbajshögar förstör naturupplevelsen när man är ute och går i Haninge, menar "Joel".
Med våren kommer obehagliga överraskningar.

Trots Stockholms stads kamp att mota problemet ploppar högar med hundbajs upp när snön smälter.

En pikant lukt slår emot Rålambshovsparkens besökare.

Har bonden tagit gödselspridaren in till stan för att påskynda den vårliga grönskan? Har en flanör ovanligt ont i magen? Eller ligger här en hund begraven?

Nej, snarare handlar det om något som hundarna har begravt. Och som deras hussar och mattar ignorerat eller missat att plocka upp.Pyramider av väderbitna bruna korvar tornar upp när snön smälter undan.

– Vi höll faktiskt på att trampa i en korv när vi klev ur bilen, säger Veronica Oja som leker med dottern Vega i Rålambshovs parklek.

Men hon har förståelse för den här typen av nedskräpning.

– Jag har själv hund och om hunden bajsar i ett buskage eller i en snödriva där ingen går plockar jag inte upp det, men går jag med hunden på stan är jag noga med att plocka upp, säger hon.

– Om det inte syns och risken att bli påkommen är minimal tror jag att många struntar i att plocka upp efter sig. En stor del i att man plockar upp är ju för att man inte vill bli påkommen.

Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) tycker att vissa hundägare visar bristande respekt.

– Det finns otrevliga bakterier i hundbajs och ofta är det människor som jobbar i vår parkförvaltning får plocka upp när hundägarna struntat i det. Och självklart kan barn som får det här i munnen bli magsjuka, säger han.

– Jag är ju själv småbarnsförälder och har stått både en och två gånger och putsat hallmattan från hundbajs.

För två år sedan såg kommunen över problemet. Ett sätt att hantera det var att öka sopningen av stadens gator.

– Jag tycker faktiskt att man ser något mindre av hundbajset i år. Förhoppningsvis är det ett resultat av att vi sopar mer, säger Per Ankersjö.

I exempelvis Kista har det funnits reklamfinansierade hundbajspåsar för att uppmuntra hussar och mattar att plocka upp efter sina fyrbenta vänner.

Men några sådana syns inte till i Rålambshovsparken.

– Tyvärr finns det inte överallt, det är varje stadsdel som själv bestämmer hur man jobbar med frågan. Men jag tror att det handlar mycket om attitydproblem, säger Per Ankersjö.

– Jag vill be stockholmarna fundera kring hur man kan ta mer ansvar för den här nedskräpningen. Mejla gärna förslag till mig på per.ankersjo@stockholm.se och hör av er om det saknas hundlatriner någonstans.

När snön smälter undan dyker hundbajset i Rålambshovsparken.

Det har hänt mer än en gång att min son osar hundbajs när vi kommer hem.

Är hundbajs ett problem på Kungsholmen?

Eva Lotta 
Allenby, 67 år, Pipersgatan:

– Ja, det är färre som plockar upp under vintern. Kanske de fryser om händerna? Men jag tolererar inte hundbajs trots att jag har hund själv. Jag blir precis lika irriterad som andra.
Erik Schuman, 45 år, Fridhemsplan:

– Min son Mikael leker och gräver i sand och snöhögar och det har hänt mer än en gång att han riktig osar hundbajs när vi kommer hem och att vi få duscha av honom. Men problemet är mycket större i Kronobergsparken än i Rålis.
Veronica Oja, 31, Trångsund:

– Här i Rålambshovs parklek är det inte så farligt. Men vi höll på att styra in i en bajskorv när vi gick ur bilen. Skulle jag gå ut med hunden här i stan skulle jag vara noga med att plocka upp.