Nu tvingas Joel byta skola

Joel Schirrmacher tror att den nya skolgården saknar klätterträd. Till vänster mamma Beate.
Joel Schirrmacher tror att den nya skolgården saknar klätterträd. Till vänster mamma Beate.
Joel Schirrmacher, 10, får inte gå kvar på Kyrkskolan nästa år. Beslutet om en ny skolorganisation tvingar förmodligen Joel att byta skola två gånger på två år.

Tre segelbåtar ligger förtöjda vid Kyrkskolans brygga. Solen är på väg att gå ner och lyser bara upp toppen av trädkronorna på andra sidan viken. De gula höstlöven speglas i vattnet bredvid skolans sjöbod. Här finns kärnan i Kyrk­skolans undervisning – en upplevelseskola med skärgårdsprofil som bygger på att eleverna är ute i naturen och lär sig saker i praktiken. Till exempel genom att segla.

Här har också Joel Schirrmacher, som började årskurs fyra i Kyrkskolan i år, trivts allra bäst under sin tid på skolan.

– Jag har varit här supermycket, det är nästan själva grunden till att jag går på den här skolan, säger han, och fortsätter berätta om en gång när han låg i gräset vid vattnet och tecknade i flera timmar.

Men nu får Joel inte gå kvar. Redan till hösten 2013 ska skolan ha gjorts om till en F-3-skola, och de som går i fyran i dag förslås flytta över till Hemmesta.

– Först fick vi veta att Kyrk­skolan kanske ska bli en F-3-skola, sedan att den här förändringen ska ske redan nästa höst. Nu vet vi ingenting längre. Antagligen ska Joel byta till Hemmesta F-5 nästa år och sedan byta skola igen året efter, säger Beate Schirrmacher, Joels mamma.

Osäkerheten över att behöva byta klass och inte veta vilka han kommer att hamna med är jobbig.

– Jag behöver minst fem personer som jag känner i min nya klass. Jag pallar inte att vara helt ensam och ny i en jättestor skola, säger han.

– Jag kan inte säga till Joel hur det kommer att bli och det är inte alls kul. Jag kan inte säga att allt kommer att bli bra med betyg redan från sexan till exempel, för jag kan inte ens säga var han kommer att vara om ett år, fortsätter Beate.

Både Beate och Joel är besvikna över beslutet efter­som Kyrkskolan bara har blivit bättre de senaste åren. Beate tror också att skolan hade fått tillräckligt med elever för att utökas till en F-6-skola om man hade gett den lite tid. Skärgårdsprofilen, med bland annat seglingen, är bara några år gammal.

Majoritetspolitikerna har försvarat nedskärningarna med att den nya skollagen kräver förändring och att det finns ett överskott av skolplatser. I förra veckans Lokaltidningen Mitt i sa utbildningsstyrelsen ordförande Max Ljungberg (MP) så här om Kyrkskolan:

– Vi tror att satsningen F-3 är en förstärkning av Kyrkskolans koncept. Det är en upplevelseskola med skärgårdstema, och det är jättebra för de yngre barnen. Men sedan ställs andra krav högre upp i åldrarna.

Fakta

Så ser beslutet ut

Kyrkskolan bantas till en F-3-skola.

Munkmoraskolan blir kvar som skolenhet.

Djurö skola och Skärgårdsskolan slås ihop till en enhet.

Viks skola blir en F-6-skola i stället för dagens F-5.

Ekedalsskolan och Kvarnbergsskolan blir en enhet.

Hemmestaskolan F-5 och Hemmestaskolan 6-9 slås samman till en F-9-enhet.

Förändringarna sker redan hösten 2013.

Källa: Värmdökoalitionen