Nu tvingas Roddy bort – än en gång

Först kördes öldrickarna bort från torget i Farsta centrum. Då flyttade de till sin ”skybar” på tunnel­baneperrongen.

Hårdare kontroller gör att många nu har lämnat favorithaket.

– De tror att de kommer att få bort gubbarna, men det kommer inte hända. De flyttar bara runt oss, säger Roddy.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om polisens insats för att få bort dem som sitter och dricker alkohol i centrum.

Det visade sig dock att många redan hade flyttat från torget.

De hade i stället satt sig vid något de skämtsamt kallade sin skybar. En plats i den ena änden av tunnelbaneperrongen där de rutiga kakelplattorna ovanför rulltrappan fått fungera som bardisk, samtidigt som besökarna kunnat insupa den något ocharmiga utsikten över centrumets baksida.

På perrongen råder dock totalt alkoholförbud. Något SL vill att folk respekterar.

– Vi känner till att stationen används av människor som vill sitta där och dricka, men vi har våra trygghetsresurser som kontrollerar stationerna regelbundet, säger Christer Hoffman vid SL:s presstjänst.

70-årige Roddy, som kallar sig själv ölgubbe, tycker att klimatet i Farsta har blivit hårdare.

– Det är fler väktare nu. Jag förstår att det är deras jobb att avvisa oss men det känns som om man är ständigt jagad. Det finns folk som begår grova brott, men de lägger resurser på att ge sig på oss, säger han.

Skybaren uppmärksammades nyligen i Filip Hammar och Fredrik Wikingssons program ”Breaking News” på kanal 5.

Där fick Roddy föra öldrickarnas talan.

– Jag är van att vara med på tv. Tidigare har jag varit med på Skavlan också, säger han.

Per Lund vid Farstapolisen poängterar att det inte handlar om att öldrickarna ska gömmas undan.

– Problemet kommer inte att försvinna, men det handlar om att se till att de ordningsregler vi har i centrum följs. Missbruk medför massa ordningsstörningar, säger han.

Mariana Moreira Duarte (MP), ordförande i Farstas sociala delegation, tycker att man måste lägga mer resurser på frågan.

– Vi har en jättestor missbruksproblematik som socialtjänsten i Farsta jobbar hårt med. Det räcker inte hela vägen, men det handlar inte om att socialtjänsten inte gör det de ska. Det handlar om resurser, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i frågar personer i Farsta vad de tycker om öldrickare i centrum är reaktionerna blandade. Några beskriver det som ett irritationsmoment, medan andra tycker att de borde få sitta kvar.

– De stör mig absolut inte. Det sitter ju bara där med sitt, på sin höjd kanske de säger hej och då hälsar jag tillbaka. Det är bättre att polisen lägger pengar på någonting annat, säger Kristina Lundberg.

Öldrickarna intog ena änden av tunnelbaneperrongen efter att de blivit bortkörda från torget i Farsta centrum. Nu känner de sig jagade av väktare och polis på nytt.

Det känns som om man är ständigt jagad.roddy