Min lokala hjälte

Nu tvingas ungdomsfiket stänga

Besparingen av att stänga caféet ger 300 000 kronor. Michaela, Golan och Maria blir förvånade, men de går inte så ofta hit till caféet.
Besparingen av att stänga caféet ger 300 000 kronor. Michaela, Golan och Maria blir förvånade, men de går inte så ofta hit till caféet.
Salems kommun måste spara mer än prognoserna i våras visade.

Då går Rönninge ungdomscafé i graven.

Politikerna i Salem förutspår kärvare tider i kommunen. Därför väntar tuffa besparingar nästa år.

Det förslag som ska upp i budgetfullmäktige om drygt två veckor innebär bland annat att Rönninge ungdomscafé som hållit öppet sedan 2001 måste stänga.

– I år har vi en prognos på 1 400 besök. Det är klart under målet på 3 000 besök per år. De senaste två åren har caféet haft svårare att locka folk, trots insatser. Vi resonerar så att verksamheter som inte fungerar får spara, säger Rolf Johansson som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Rönninge ungdomscafé är en samlingspunkt för ungdomar mellan 13 och 20 år. Där ska de också kunna få hjälp med saker som att söka jobb och körkortsfrågor.

Ibland är det musikunderhållning på caféet. Förra veckan var caféet stängt för höstlov, men av de ungdomar Mitt i pratar med är det inte särskilt många som säger att de brukar hålla till där. ”Synd för dem som går dit, men jag vet inte vilka som gör det”, säger flera.

– Det var fett tomt där. Alla är här, säger Salemsbon Golan Amin som besöker fritidsgården Huset som är öppet för ungdomar upp till 18 år.

Enligt kommunalrådet Lennart Kalderén (M) är det lägre skatteintäkter och höga löneavtal som gör att kommunen måste spara.

Speciellt lärarnas avtal påverkar budgeten.

– När man begär den löneökningen så får det samhällsekonomiska konsekvenser. Vi drabbas extra hårt eftersom vi har fler lärare per elev än många andra kommuner, säger han.

Enligt förslaget måste ett tiotal årsarbetare bort från barn- och utbildningsförvaltningen, som precis som alla andra förvaltningar får krympt budget. Genom tillskott från andra förvaltningar får man ändå 10,4 miljoner kronor som ska gå till lärarnas nya löner.

– Trots minskningen av personal kommer vi fortfarande att ligga 10-15 procent över de andra Södertörnskommunerna när det gäller lärartäthet, säger Kalderén.

Fakta

Oförändrad skatt

Skatten i Salem ligger oförändrad nästa år.

När besparingarna är gjorda tror kommunstyrelsen på ett nollresultat för 2013.

Prognosen för 2014 visar ett plusresultat på 2,4 miljoner kronor och för 2015 en förlust på 8 miljoner kronor.

Källa: Salems kommun