Nu väntar alla på nya ägaren

Maj Lundgren går inte gärna till centrum på kvällarna.  – För otryggt.
Maj Lundgren går inte gärna till centrum på kvällarna. – För otryggt.
Kanar Asinger och Ronak Aziz gillar utbudet i centrum men skulle gärna se en uppfräschning och mer färg.
Kanar Asinger och Ronak Aziz gillar utbudet i centrum men skulle gärna se en uppfräschning och mer färg.
Fyller snart 60 år. Vårbergs centrum invigdes 1966. Denna bild från 1972.
Fyller snart 60 år. Vårbergs centrum invigdes 1966. Denna bild från 1972.
Ständiga ägarbyten och ovisshet är mer regel än undantag i Vårberg centrum. De nya ägarna sedan i juni säger sig ha planer, men ger ännu inga tydliga besked.

– Man går inte gärna hit på kvällen och det borde fräschas upp. Det är ägarbyten hela tiden, man kan undra vad de håller på med?

Maj Lundgren som har bott i Vårberg sedan 1970-talet är långt ifrån ensam med sina tankegångar. När stadsdelsförvaltningen höll medborgarmöte i centrumet nyligen var frågan högst aktuell. Många uttryckte att miljön behöver fräschas upp och att tryggheten måste förbättras. Men en viktig aktör uteblev: centrumets fastighetsägare. Det menar Lorena Delgado (V) stadsdelsnämndens ordförande. Hon anser att de har varit svåra att nå och få besked ifrån.

– Så har det varit med nästan alla som har ägt centrumet.Det är så dåligt, om centrumägarna inte har någon kontakt med andra parter är man inte riktigt med i utvecklingen av området.

Agora tog över centrumet i juni. Bland handlarna i den slitna anläggningen är det tyst. Och flera skakar på huvudet när alla ägarbyten förs på tal.

– Det är snart jul och julhandel och jag har inte sett skymten av de nya ägarna, säger en av dem.

Flera menar att åren av ägarbyten, ovisshet om hyror och brutna löften om renoveringar från tidigare ägare gör det svårt att driva en verksamhet. Men ingen vill riktigt säga något innan de har haft möte med nya ägaren eller innan förhandlingar om hyror har ägt rum.

Den nya ägaren sedan i juni, Agora A Group of Retail Assets Sweden AB, äger och driver flera andra centrumanläggningar i landet.

Vd:n Wilner Andersson understryker att det inte hunnit gå lång tid sedan de tog över Vårberg centrum.

– Jag kan förstå att man kan tycka att det bara är att ta över och köra igång men i praktiken så gör man inte det, säger han.

Det har funnits planer på att renovera och bygga ut centrumet, kommer ni att driva det vidare?

– Vi tar inte gärna över befintliga projekt utan att analysera dem själva. Vi ser på det med andra glasögon än vad tidigare ägare gjort som kanske mer har sett på det som ett bostadsprojekt, säger han.

Att företaget skulle vara svårt att nå avfärdar han med att de har en hemsida med kontaktuppgifter och en fastighetsskötare på plats. Han tycker heller inte att det är så konstigt att de inte varit i kontakt med alla företagare i centrumet ännu.

– Så tror jag säkert det är men du kan nog ringa till vilket köpcentrum som helst och märka att det är likadant där, säger han.

Finns det någon tidpunkt för när ni kommer att presentera era planer?

– Vi hoppas kunna ha en plan några månader in på nästa år där man kan se hur processen ser ut, säger han.

Lorena Delgado vill dock ha igång en dialog nu.

– Många känner sig otrygga och vi kan inte göra någonting inne i centrum, men vi ska öka belysningen utanför. Det vore fantastiskt om centrumägaren också vill att de som rör sig i centrum ska känna sig trygga och välkomna, säger hon.