Nu väntar byggboom

De nya flerfamiljshusen står på den plats där de bortgångna systrarna Linde hade ett hus som de testamenterade till Blomsterfonden. Blomsterfonden sålde i sin tur fastigheten till Erik Karlin och Johan Varland som rev det gamla huset och lät bygga nytt.
De nya flerfamiljshusen står på den plats där de bortgångna systrarna Linde hade ett hus som de testamenterade till Blomsterfonden. Blomsterfonden sålde i sin tur fastigheten till Erik Karlin och Johan Varland som rev det gamla huset och lät bygga nytt.
De kommande åren ska det byggas 700 lägen­heter i Danderyd, visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång. Moderaterna vill bygga ännu mer.

– Det finns fler ställen att bygga på, säger bostadspolitikern Ulla Hurtig Nielsen (M).

Markarbetena pågår fortfarande kring de tre nybyggda fyravåningshusen med 36 bostadsrätter vid Roslagsbanans station. Av de nyinflyttade bodde 90 procent i Danderyd även tidigare.

Ett undantag är Marianne och Anders Hult som bodde i Östra Vallabrink i Täby i 30 år. Först bodde de i ett mindre hus men de senaste sjutton åren i ett större. Efter att ha letat efter lägenhet i fyra år fastnade de för en skiss som de sett på lägenheten i Djursholms Ösby och beslutade sig för att slå till på fyrarummaren med två balkonger.

Det är nu ett år sedan. I dag är de jättenöjda med sitt nya boende med utsikt mot Roslagsbanan. Bilen har de kvar. Den står parkerad i ett garage under flerfamiljshuset dit de kan ta sig med hiss. Annars har de övergått till att åka kollektivt oftare.

– Förut tog jag alltid bilen till jobbet på Tekniska högskolan. Nu tar jag tåget och sparar 2 000 kronor i månaden på det, säger Anders Hult.

Marianne tar en direktbuss från Mörby station till sitt jobb i Solna. Ska de gå ut en kväll åker de också kollektivt.

– Det tar bara 25 minuter till Stureplan om man åker tåget och går från Östra station. Vi slipper ta bilen och det var litet syftet med att flytta hit, säger Marianne.

Det är inte bara Djursholms Ösby som förtätas. Mitt i:s kartläggning visar att det ska byggas nästan 700 nya lägenheter i kommunen de närmaste åren.

Det finns en oenighet mellan det största partiet moderaterna och koalitionspartnern centern som är det näst största partiet. Centern anser att Danderyd är tillräckligt stort.

– Vi är för att bevara Danderyd som det är och behålla naturområden och parker. Kommunen är fullbyggd, säger Kristina Eriksson (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Moderaterna vill gärna att det byggs fler bostäder.

– Vi hoppas att få egen majoritet efter nästa val. Det finns fler ställen att bygga på. Vi vill inte heller bygga överallt men vi tror att det finns några platser till som går att förtäta, säger Ulla Hurtig Nielsen, vice ordförande i byggnadsnämnden.

Moderaterna är mycket positiva till byggplanerna i Mörbylund. Av de 300 planerade lägenheterna ska 70 bli studentbostäder.

– Danderyd ligger nära KTH och Universitetet och vi har inga studentbostäder i dag. Stockholmsregionen växer med 40 000 invånare om året och det är på tiden att Danderyd tar sitt ansvar, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Fakta

Här ska det också byggas nytt

Västra Danderyd: 300 lägen­heter i Mörbylund varav 70 studentbostäder, 100 lägenheter i Mörby C, 38 lägenheter vid Danderyds gamla församlingsgård.

Ett 30-tal 55-plus lägenheter på Noragårdsvägen, Mellan 50 och 100 lägenheter på Slånbärsvägen.

Enebyberg: Ett 100-tal lägenheter i Enebybergs centrum.

Stocksund: Ett 30-tal lägenheter vid Ovala parken.

Djursholm: 30 lägenheter.