ANNONS

Nu väntar jobb och plugg

Selma Halltin och Safia Ansari, båda 18, gick ut naturvetenskapliga programmet på Fredrika Bremergymnasiet i fredags.
Selma Halltin och Safia Ansari, båda 18, gick ut naturvetenskapliga programmet på Fredrika Bremergymnasiet i fredags.
Sjung om studentens lyckliga dar, heter det.

Men hur lyckliga blir de? Och vad ska de göra nu?

Vi har pejlat läget med några av Haninges ny­bakade studenter.
ANNONS

Selma Halltin och Safia Ansari sitter på en bänk inne i Haninge centrum och minns tillbaka. Eller ska vi säga pustar ut?

Tre år på naturvetenskapliga programmet på Fredrika Bremer-gymnasiet är över. Det har varit tre år av mycket plugg och en hel del stress, och Selma Halltin ser fram emot sommarlovet.

En treveckorsresa till Palestina väntar och till hösten startar en franskakurs på universitetet.

– Den pågår fram till jul. Under tiden ska jag fundera på vad jag vill göra, säger hon.

Safia Ansari vet redan nu vad hon vill. Hon har sökt in till tandläkar- och apotekarutbildningen. Nästa månad får hon besked och tror att det ser bra ut. Men först vän- tar sommarjobb på KS-akuten.

– Känslorna är blandade. Man är lite ledsen, lite glad, jag har en liten klump i magen kring vad som väntar. Jag funderar på att kanske flytta till en annan stor stad fram­över. Göteborg kanske.

Bara 66 procent av de som gick ut naturprogrammet i Haninge 2008/09 studerade tre år senare. I länet var siffran 78,5 procent. Motsvarande tendens går att se inom de praktiska programmen – Haninges ungdomar är snabbare ut i arbete än på andra håll i länet.

Oavsett om man vill jobba, plugga vidare eller resa i höst, så har Haninges ungdomar det gemensamt att de är i behov av pengar i sommar, och på arbetsförmedlingen ser man tydliga tendenser att ungdomsarbetslösheten – i dag på 9,7 procent – sjunker i kommunen.

Samma tidpunkt i fjol var den 10,4 procent, 2013 11,7 procent.

ANNONS

– Arbetsmarknaden ser gynnsammare ut. Men det varierar oerhört inom länet, säger Annela Wikström, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen i Haninge.

Hennes bästa tips för att få jobb? Ta studenten.

– Av de Haningeungdomar som är inskrivna som arbetslösa hos oss har 35 procent inte fullföljt gym- nasiet, en ganska stor faktor.

Kristian Postonen, ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen, vet vad för jobb Haninge­ungdomarna vill ha.

– De flesta vill jobba i butik, allt från de stora matvarukedjorna till fackhandel som Kappahl. Sedan kommer restaurangbranschen, lager, förskolor och fritidsledare.

Vad ska du göra nu?

Marielle Valtonen, 18, Realgymnasiet i Liljeholmen, stylist.

– Jag är klar att jobba och vill bli make up-artist och helst jobba med film, foto och tv. Är man duktig så finns en del jobb.
Hanna Korhonen, 19, Fredrika 
Bremer, idrotts­akademin.

– Jag har sökt fysioterapeututbildning. Jag jobbar extra på Haninge centrum, kommer jag inte in hoppas jag på fortsatt jobb.
André Kastis, 20. Fredrika Bremer, fordon.

– Jag är redo för jobb och vill bli mekaniker. Det känns skönt nu att ha slutat, men man kommer nog sakna klassen efter ett tag.
André Andersson, 19. Fredrika 
Bremer, bygg.

– Min morbror är i byggbranschen och jag ska söka jobb via honom. Jag jobbar helst med snickeri. I framtiden skulle jag gärna jobba utomlands.
Klara Blomqvist,
19. Yrkesgymnasiet, Kungsholmen,

undersköterska.

– Jag jobbar extra på äldreboende och ska jobba på KS ortopedavdelning i sommar. Någon gång kanske jag läser till sjuksköterska.