Nu våras det för svamparna

”Vicka loss svampen från marken och grovrensa den på plats”, säger svampkonsulent Per-Erik Andersson.
”Vicka loss svampen från marken och grovrensa den på plats”, säger svampkonsulent Per-Erik Andersson.
Regn och fuktiga nätter kan vända en hittills skral svampsommar.

Till helgen kan den som vill sätta fart på sitt eget svampplockande få experthjälp på Lida friluftsgård.

– Det har varit väldigt dåligt, men nätterna är fuktiga nu. Det är så mycket dagg att det nog kan rädda svamptillgången. Kantareller finns redan, lokalt kan det finnas en hel del. Sopparna kommer också tidigt.

Svamkonsulenten och Tullingebon Per-Erik Andersson kliver omkring i skogen alldeles intill Lida friluftsgård. Naturreservat som det här är bra ställen att plocka svamp på eftersom det inte sker någon direkt avverkning. Och bra svampskogar finns det gott om på Södertörn, menar han.

– Man hittar ofta svamp längs upptrampade stigar. Vilken svamp som växer var beror på träden – till exempel växer rödbrun stensopp bara vid gamla tallar och champinjoner vid stora gamla granar.

På söndag är det Svampens dag. Det firar Söderorts Svampförening, där Per-Erik Andersson är aktiv, med svamputställningar och svamputflykter på Lida friluftsgård nu på lördag och söndag. Alla vetgiriga svampplockare är välkomna mellan 11 och 16.

I ett tält nedanför värdshusets uteservering dukar man upp stationer med massor av svampar att känna och lukta på. Man samlar också ihop några av de godaste och några av de giftigaste svamparna på speciella bord.

– Det är första gången Söderorts svampförening är på Lida och vi hoppas få fortsätta nästa år, säger Per-Erik Andersson.

Han och de andra i föreningen märker hur intresset för svampplockning växer och går ner i åldrarna. Om det för tio-femton år sedan kom ett par äldre farbröder så lockar i dag föreningenssvamputflykter unga i 20–25-årsåldern.

– Vi häpnar, säger Per-Erik.

Ett råd till vill Per-Erik skicka med den som är nyfiken på svampplockning.

– Ta dig inte vatten över huvudet. Lär dig två–tre nya svampar varje säsong så att du kan dem helt säkert. Efter tio år blir korgen full på en enda svamptur.

Fakta

Bra att ha i svampskogen

Plocka svampen i en korg, gärna av flätat, luftigt material. Dela gärna in korgen i flera fack så inte svamparna tar smak av varandra.

En bra kniv, gärna med borste.

Oömma kläder och tåliga skor. Vandringskängor eller gummistövlar.

En grundläggande svampbok.

Källa: Per-Erik Andersson