Nu vill alla åka längdskidor

Jarl Fransson, 44, från Vasastan stakar sig fram över Gärdet. Han åker också en del på Brunnsvikens is och i de stora skidspåren utanför stan.
Jarl Fransson, 44, från Vasastan stakar sig fram över Gärdet. Han åker också en del på Brunnsvikens is och i de stora skidspåren utanför stan.
Det råder skidfeber i stan. Intresset för längdskidåkning har ökat explosionsartat och det är köer till spåren utanför tullarna.

Men det finns spår även nästgårds.

Jarl Fransson från Vasastan tar en skidrunda på Gärdet under en av förra veckans gnistrande vackra vinterdagar. Han har åkt allt mer längdskidor på senare år.

– Jag började redan när jag var liten, men det har blivit mer sedan jag insåg att man måste hålla igång kroppen. Och skidor är skonsamt i jämförelse med löpning.

Det är första gången han testar spåren på Gärdet, som underhålls av Djurgårdsförvaltningen.

– Bra, hårda och fina spår. Det är väldigt generöst att de finns där.

Han är inte den enda som hakat på längdåkningstrenden.

– Jag har jobbat här i tio år och det har ökat hela tiden sedan dess, säger Lena Eliasson, kanslichef på Stockholms skidförbund. En dålig vinter tappar det mycket förstås. Men de senaste kanonvintrarna har det ökat mycket.

Samma iakttagelse gör Jenny Berg, marknadschef på butiken Alewalds.

– Det är helt galet. Hela stan har kommit på att de ska åka skidor. Det är bilköer ut till skidspåren på helgerna, vilket är helt fantastiskt. Och det har varit fullt på skidavdelningen sedan snön kom.

För några år sedan fanns inga skidlopp för motionärer i Stockholm. I år anordnas fyra stycken, varav det senaste gick av stapeln i söndags i Huddinge. Det berättar Stefan Bessman, ordförande i Stockholms skidförbund

– De som deltar är ofta elitmotionärer, samma kategori som kommer till Vätternrundan, Stockholmsmaran och Vasaloppet. Men det kommer också folk som för tio år sedan aldrig skulle ha övervägt att ställa upp i en tävling, säger han.

Att det ligger snö på marken är förstås en starkt bidragande orsak. Men det finns fler. Hälsotrenden fortsätter och den som vill må bra ägnar sig gärna åt uthållighetssporter som löpning, längdskidåkning och cykling. Vanliga motionärer vill också gärna efterlikna proffsen och lägger upp sin träning på appar och nätforum eller skryter om dem på Facebook.

– Det har blivit rätt att börja mäta fysiska prestationer som motionär. Det var ju lite fult förut. De sociala medierna driver på folk att tala om att de gjort något. Det är bara att konstatera att något hänt, säger Stefan Bessman.

För bara tio år sedan var längdåkningen på väg att dö ut i Stockholm och skidklubbarna hade svårt att rekrytera ungdomar.

– Här i stan fanns knappt någon verksamhet alls riktad mot ungdomar. När det var dåliga vintrar köpte folk inte skidor till sina barn. De senaste åren har stockholmsklubbarna satsat på ­konstsnöspår.

Den typiska längdskidåkaren är inte densamme som förr.

– Det är inte längre den sega farbrorn i elljusspåret. Det är 30- och 40-åringarna som hakar på den här trenden, 70-talisterna som försöker hantera sin 40-årskris.

Fakta

Här kan du åka skidor i stan

Stora Skuggan, Djurgården

Lill-Jansskogen, Fiskartorpet

Kaknäs/Ladugårdslandet

Karlbergs slottspark

För uppdaterad information, kolla skidspar.se