ANNONS

Nu vill alla baka lyxpizzor

Potatispizza från Trattoria dell´isola.
Potatispizza från Trattoria dell´isola.
Den exklusiva pizzerian 450 gradi i Käppala har på kort tid blivit känd som en av Stockholms bästa. Den har också hyllats av kändisar och smakdomare på nätet.

Nu vill fler lokala restauranger lägga lyx på pizzan.
ANNONS

För 20 år sedan var Lidingöborna vana vid att se burkchampinjoner på pizzorna. Sedan började de flesta kvarterspizzerior lägga färsk svamp, färsk ruccola och något de kallade ”parmaskinka” på pizzorna.

Men nu lurar man inte kunderna så lätt. Böcker, tv-program och tidningar om mat har gjort svenskarna kräsna.

Och det börjar märkas även på pizzeriorna.

– Jag låter pizzorna tala för sig själv. Vi satsar på bra råvaror och gör napolitanska pizzor, säger Lucas Yoken, som för tre veckor sedan öppnade Trattoria dell´isola på Stockholmsvägen.

Här är det förstås riktig parmaskinka och buffelmozzarella som gäller. De vedeldade pizzorna får kosta lite extra eftersom ingredienserna också kostar.

Samma inställning möter vi på restaurang Quarti i Brevik som öppnade för första gången i går, torsdag, i gamla restaurang Mysingens lokal.

– Vi är ingen renodlad pizzeria. Jag skulle säga att vi är en restaurang som har pizza också. Vi försöker använda trevliga råvaror som är i säsong och samma tänk använder vi när vi gör pizzor, säger Daniel Watzer, delägare.

Här hittar man öns dyraste pizza för 199 kronor med färsk löjrom, inspirerad av en pizza från Taverna Brillo på Östermalm.

Quarti bakar också sina pizzor i vedugn, använder särskilt utvalt mjöl och surdeg.

ANNONS

Daniel Watzer säger att hamburgaren redan har genomgått sin evolution från gatumat till finmat – nu är det pizzans tur.

– Tidigare var pizzan något man tog med sig hem. Nu är den ett alternativ när man går ut och äter, säger han.

Fast den pizzeria på ön som alla talar om – kändisbloggarna Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och Pernilla Wahlgren till exempel – är 450 gradi i Käppala.

Den öppnade i våras och har på kort tid blivit känd som inte bara en av Lidingös utan hela Stockholms bästa pizzerior.

Bakom succén finns Janne Bonnevier och Ermanno Parisi som bakar pizzorna i sin 450-gradiga vedeldade ugn som väger tre ton, är handtillverkad i Neapel och fraktad hit på långtradare.

Pizzadegen gör de av ett särskilt mjöl och allt de lägger på pizzorna är specialimporterat från Italien.

Janne Bonnevier säger att han för flera år sedan åt en pizza i Italien som smakade så gudomligt att han bestämde sig för att lära sig hantverket och ta med det hem till Sverige.

Nu har restaurangen inte bara gäster från södra Lidingö, utan överallt talar man om 450 gradis speciella pizzor som smakar som i Italien.

– Vi trodde inte att det skulle gå så snabbt. Instagram och Facebook gör att folk hittar hit själva. De kommer från hela Storstockholm.

Att kändisbloggarna rekommenderar pizzerian har förstås också bidragit till framgången.

Fakta

Pizza i Sverige sedan 1947

Första gången pizza serverades i Sverige var i en pizzabutik i Västerås redan 1947.

Första gången pizza serverades i Stockholm var på Restaurang Östergök vid Karlaplan 1968.

1969 öppnade Sveriges första pizzeria, Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Samma år startade Pizzeria Pino i Midsommarkransen, som fortfarande finns kvar.

Bland pizzerior som funnits länge på Lidingö märks Cleopatra i Skärsätra, Fontana i Baggeby, Pizzeria Oskar i Gångsätra och Askrike Pizzeria.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.