”Nu vill de förstöra mitt liv en gång till”

Socialtjänsten i Sigtuna har valt att flytta 15-årige Hossein från familjehemmet i Bro till ett gruppboende i Norrtälje.
Socialtjänsten i Sigtuna har valt att flytta 15-årige Hossein från familjehemmet i Bro till ett gruppboende i Norrtälje.
Hossein Hashemi, 15, kom till Sverige som ensam flykting i december 2012. Sedan dess har han bott hos en familj i Bro, gått i skolan, spelat fotboll och byggt upp ett nytt liv.

Men nu tvingas han flytta till ett gruppboende i Norrtälje.

Strax innan jul kom chockbeskedet: Hossein Hashemi skulle packa sina väskor och lämna sitt familjehem, sina vänner och sin skola i Bro. Sigtuna kommun, som placerade honom där för drygt ett år sedan, tog beslutet att Hossein ska bo på ett gruppboende i Norrtälje, 7 mil bort. Han trivdes inte på boendet och kunde inte sova på nätterna på grund av ångesten, och han upplevde det som stökigt och smutsigt.

Förra veckan bestämde han sig för att ta tåget tillbaka till familjen i Bro.

– Mitt liv förstördes när jag var tvungen att fly från Iran. Nu vill de förstöra mitt liv en gång till och jag vet inte varför.

Jaffar Naghshbandi och hans fru har tagit hand om över 50 flyktingbarn de senaste 22 åren och har aldrig varit med om något liknande. När Lokaltidningen Mitt i träffade Hossein och Jaffar i radhuset i Bro i onsdags visste de fortfarande inte vad som skulle hända. Sigtuna kommun hade hört av sig och sagt att Hossein måste återvända till boendet och ett möte var inbokat dagen efter.

– Om man ska tänka på barnets bästa så borde han få bo kvar här hos oss, säger Jaffar.

På mötet gjorde socialtjänsten klart att Hossein måste åka tillbaka. En taxi hämtade honom i Bro på eftermiddagen.

– Han är väldigt, väldigt ledsen, säger Jaffar efter beskedet.

Alla som har träffat 15-åringen det senaste året säger samma sak, han är en snäll och skötsam kille som har lyckats väldigt bra i skolan. Bro IK, där Hossein har spelat fotboll, har lagt upp en text på sin hemsida där man kritiserar beslutet. Fallet uppmärksammades av Aftonbladet innan jul och även Hosseins svenskalärare på Broskolan, Alice Colomer, ifrågasätter beslutet.

– Det är fullständigt osannolikt, vi är synnerligen upprörda. Vi är flera lärare här som har engagerat oss. Han var så rädd inför flytten, säger hon.

På Sigtuna kommun hänvisar man till sekretessen.

– Jag kan inte yttra mig om det här fallet, säger Edit Bjurdamm, chef för individ- och familjeomsorg.

Till Aftonbladet förklarade enhetschefen för Sigtunas mottagning av ensamkommande flyktingbarn att man generellt sett föredrar andra lösningar framför familjehem, samt att kommunens insyn är bättre i hvb-hem.

Enligt Socialstyrelsen kan det finnas många olika anledningar till en sådan här flytt. Det kan handla om barnets behov, ekonomiska anledningar eller släktrelationer. Men socialtjänsten i Sigtuna lägger locket på.

Broskolans biträdande rektor John-Erik Johansson undrar också vad som ligger till grund för beslutet.

– De pratar om sekretess, men det är lite knepigt tycker jag. Sekretessen ska ju skydda individen men i det här fallet känns det som att de skyddar sig själva.

Fakta

Tre former av boende

Ankomstkommunen ska så snart som möjligt placera ensamkommande flyktingbarn i någon av dessa boendetyper:

Jourhem. Boende hos en familj en kortare tid i väntan på en permanent lösning.

Familjehem. Ett långsiktigt boende hos en familj.

Hvb. Det tredje alternativet kallas hem för vård eller boende och innebär att man bor på ett gruppboende med personal.

Källa: Socialstyrelsen