Nu vill politikerna rädda Enskedespelet

Johanna Huss är konstnärlig ledare för Enskedespelet och regisserar även årets föreställning "Alice i underlandet".
Johanna Huss är konstnärlig ledare för Enskedespelet och regisserar även årets föreställning "Alice i underlandet".
Sommarens föreställning av Alice i Underlandet i Margaretaparken i Enskede var hotad när staden ville chockhöja hyran.

Men nu träder ledande politiker in och säger att Enskedespelet ska räddas.

Mitt i rapporterade tidigare i veckan att det populära Enskedespelet är hotat. Trafikkontoret ville höja hyran först till 500 000 kronor, och sedan till 115 000 kronor för att föreningen ska få vara i Margaretaparken under vårens tältspel. Senast föreningen satte upp en föreställning, 2014, betalade de 8 000 kronor i hyra för två månader.

Föreningens ordförande Jan Lothigius menade att det är omöjligt för föreningen att betala så mycket. Årets föreställning är därmed hotad.

Föreställningen engagerar omkring 200 barn och vuxna och brukar locka cirka 5 000 besökare.

Anledningen till den kraftiga hyreshöjningen är att Enskedespelet tidigare har klassats som lokalt evenemang, men i år har trafikkontoret ändrat beteckningen till kommersiellt evenemang.

Föreningen får 300 000 kronor i bidrag från kulturnämnden för verksamheten.

Men nu backar politikerna. Först lade Liberalerna en protestskrivelse. Sedan gick även kulturborgarrådet Roger Mogert (S) ut och sa att föreställningen ska räddas.

– Det är klart att vi ska lösa det här. De har hamnat i en knepig situation. Jag förstår att de blir lite irriterade. Men vi tycker ju att de har en väldigt bra verksamhet, det är därför vi ger det här stödet, säger Roger Mogert.

Hur ska ni lösa det?

– Antingen genom att sänka avgiften eller höja stödet lite till föreningen. Men de ska inte behöva oroa sig. Vi kommer att lösa det.

Även tidigare år har Enskedespelets föreställning varit i farozonen. 2014 ville inte trafikkontoret ge Enskedespelet tillstånd att vistas i parken förrän den 1 maj, vilket skulle ha omöjliggjort repetitioner. Den gången löste sig dock konflikten, när trafikkontoret backade.