Nu vill vi tjäna på parkeringsplatsen

Det är första gången Daniel Broné säljer en separat garageplats, men han marknadsför den på samma sätt som en bostad.
Det är första gången Daniel Broné säljer en separat garageplats, men han marknadsför den på samma sätt som en bostad.
Bristen på p-platser i inner­stan gör att allt fler ser möjligheten att tjäna en hacka på att sälja sin parkeringsplats. På Luntmakar­gatan är en garageplats nu till ­salu – för 500 000 kronor.

Och priserna stiger stadigt, menar Alexander Rodriguez Forsgren på garageplatsen.se.

Mellan sex och sju spekulanter är just nu med och slåss om garageplatsen på Luntmakargatan. Och intresset har varit stort.

– Jag har nog visat den för tio, tolv sällskap under den vecka som den legat ute. Det är otroligt sug efter platser att ställa bilen på i stan, säger Daniel Broné, mäklare och kontorschef på Notar Östermalm, som säljer platsen.

Förutom den väl tilltagna prislappen på cirka 500 000 kronor har platsen en avgift på 273 kronor i månaden.

– Man blir medlem i bostadsrättsföreningen precis som när man köper en lägenhet, säger Daniel Broné.

Att försöka göra sig en god ­affär på sin p-plats är något som blir allt vanligare. Garageplatsen på Luntmakargatan tillhör en privatperson som inte längre behöver den och i det nybyggda lyxhuset Ture No8 på Grev Turegatan har 14 av de 25 p-platserna sålts för 1 475 000 kronor styck, plus en månadsavgift på 980 kronor.

– Både privatpersoner och fastighetsägare börjar förstå vilket värde som finns i garageplatser, säger Alexander Rodriguez Forsgren, som 2011 var med och startade garageplatsen.se.

På sajten kan privatpersoner och fastighetsägare lägga ut sina p-platser till försäljning eller uthyrning.

– Vi vill göra utbudet transparent så att det inte står tomma platser i stan samtidigt som folk snurrar varv på varv för att hitta en plats, säger han.

Priserna på platserna på deras sajt har enligt honom stigit med cirka fem procent om året sedan starten.

– När det läggs ut en plats i centrala Stockholm så har den i snitt tre, fyra intresseanmälningar inom ett par dagar och den säljs sannolikt inom en vecka. Högst tryck är det på platserna i city och på Östermalm, säger han.

Även Stockholm parkering, som hyr ut cirka 40 000 p-platser i staden, märker av att allt fler slåss om platser att ställa bilen på.

– Högst tryck är det på platserna på Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm. I innerstan är i princip allt uthyrt och det är från ett par månader till flera års kötid på det mesta, säger Anders Edlund, marknadschef på Stockholm parkering.

Både privatpersoner och fastighets­ägare börjar förstå vilket värde som finns i garage­platser.Alexander Rodriguez ­Forsgren

Fakta

Dyrast p-platser på Norrmalm

Månadshyra för p-platser och garageplatser i innerstan:

Källa: garageplatsen.se och Stockholm parkering