ANNONS

Nu visas 30 års Salemhistoria

Salemsdagen äger rum den 25 augusti.
Hembygdsföreningens högkvarter: Villa Skönvik i Rönninge.
Hembygdsföreningen har rullat i ur och skur i 30 år. Nu har Salems största kulturförening hunnit samla på sig tusentals foton som visar livet i Salem förr. På lördag visas ett urval.
ANNONS

Bilderna som sammanfattar föreningens 30-åriga historia visas på Salems bibliotek. Vid bildandet av hembygdsföreningen den 14 maj 1985 fanns 40 personer med.

– Nu är vi drygt 600 personer, säger Jan Wernström som hängt på från start.

Genom åren har föreningen samlat in tusentals historiska bilder som visar personer, platser och hur livet i Salem såg ut förr. Fotografierna dokumenterar föreningen med plats, personnamn och annat.

– I fotoutställningarna kan du titta efter gamla kompisar. Det är något folk pratar om, säger Christina Moberg som ingår i gruppen som förbereder jubileumsutställningen.

Hembygdsföreningen har genom åren gett sig på flera ämnen. Ett av många exempel är Söderby sanatorium där tbc-sjuka från hela Stockholm fått vård. Det har resulterat i skriften ”Söderby under 100 år”, utställningar och gestaltande teater. Men det dyker hela tiden upp uppgifter och personer som kastar nytt ljus över historien. Häromveckan höll sonen till en överläkare föredrag om uppväxten i sanatoriets överläkarvilla.

– Föreningen gör en insats som är ovärderlig för framtiden, säger Salems kultur- och fritidschef Rolf Johanson.

Föreläsningen om sanatoriet skedde i föreningens högkvarter i Villa Skönvik i Rönninge. Här finns också ett litet museum det är chans att se sista söndagen varje månad.

– Då har föreningen öppet hus, säger Christina Moberg.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.