Min lokala hjälte

Nu vräks helgmaten ut

För den som kan tänka sig att leva på pressylta och dopp finns många kronor att spara nu under årets fattigaste veckor.
För den som kan tänka sig att leva på pressylta och dopp finns många kronor att spara nu under årets fattigaste veckor.
Nu ska dadlar, julskinkor och nötter ut ur matbutikerna. I Vallentunas butiker reas just nu mycket julmat ut.

Men enligt forskning slänger butiker mer mat än annars efter storhelger.

Åt du ingen julmat under den förlidna julen? Då finns chansen att duka upp ett julbord nu. Till ett riktigt bra pris dessutom.

Nu reas julvaror ut i ett flertal av Vallentunas matbutiker. Vad sägs till exempel om 1,5 liter julmust för en femma på Coop i Vallentuna centrum, en pressylta för 19 kronor i stället för 30 på Ica kvantum, eller nötter för halva priset som finns i var och varannan butik.

Butikerna rear ut julmat för att slippa slänga sådant som fortfarande är ätbart.

Enligt de handlare i Vallentuna som Mitt i Vallentunasteget pratar med behöver man inte slänga mycket. Julskinkor kunde fortfarande säljas förra veckan enligt Olle Karlgren, butikschef på Coop i Vallentuna.

– Folk gör pytt i panna av den, säger han.

i grannbutiken Ica Kvantum är julskinkan slut. Den ekologiska tog slut redan innan jul berättar butikschefen Malin Johansson.

Men enligt forskning från Sveriges lantbruksuniversitet slänger livsmedelsbutikerna mer mat efter storhelger än annars.

– Det är konstaterat, säger livsmedelsforskaren Ingrid Strid som gått igenom statistik över mat som slängs, matsvinnet, i sex Willysbutiker i projektet ”Minskat matsvinn från livsmedelsbutiker – åtgärder och deras effekter på miljö och ekonomi”.

Det finns ingen forskning på vad som slängs efter jul. Men projektet har visat att matsvinnet stiger i samband med kampanjer, oväntat väder – som regn under grill­säsongen och kring högtider.

Men det finns saker som butikerna kan göra för att minska svinnet. Noggranna beställningar till exempel. Olle Karlgren på Coop planerar redan inför nästa jul.

– Baserat på årets försäljning ändrar vi ordrarna inför nästa år, säger han.

– Det låter väldigt bra, säger Ingrid Strid.

Ett annat sätt är att skänka mat till välgörenhet.

– Vi ställer in mat i frysen som vi skänker till en kyrka, Norrortskyrkan, säger Malin Johansson.

Men enstaka artiklar är ändå mer eller mindre hopplösa efter jul.

– Vi står kvar med grytdopp. Det spelar ingen roll vad man sätter ner den till. Den artikeln är död nu, säger Malin Johansson.