Ny app ska hjälpa dig att hitta solen

Söderbon Jacob Landin prisas för sina appideér.
Söderbon Jacob Landin prisas för sina appideér.
Var finns de soligaste uteserveringarna i stan?

En ny app gjord av Jacob Landin ska ge dig svaren.

Han vann två priser när kommunen korade de bästa apparna.

Det är sommar. Du vill träffa kompisarna på en uteservering efter jobbet. Men var ska du gå för att få bästa solläget?

Det problemet har Södermalmsbon Jacob Landin löst.

Genom att kombinera SMHI:s vädertjänst med stadens byggnadsregister, för att se hur skuggorna faller, listor med utskänkningstillstånd och register om topografi från Lantmäteriet skapade han idén till appen ”Stolen i solen”. En tjänst där mobil- och surfplattsanvändare kan hitta uteserveringar i Stockholm som ligger i solen vid en given tidpunkt.

– Jag började klura på detta i mars när det var mörkt och tråkigt. Jag satt och tänkte över hur man kan kombinera och ta till vara på den öppna datan som finns i olika källor, säger Jacob Landin.

Han har även skapat appen ”Biocaching”, som med ett spelliknande koncept ska trigga stockholmarna att leta efter djur och växter i naturen.

Beroende på plats, årstid och vilken nivå använder befinner sig på ger appen utmaningar, till exempel kan en nybörjare på Södermalm få uppdraget att hitta en stadsduva och en alm. När arterna är hittade kryssar användaren av dem och får nya utmaningar.

Apparna finns ännu inte, men kommer förhoppningsvis att utvecklas så snart han hittar samarbetspartners. Men för idéerna till apparna har han fått pris av Stockholm stad, totalt 66 000 kronor.

– Det var jätteroligt att få priserna. Det blir som ett kvitto på att jag haft bra idéer, säger han.

Tre vinnare utsågs av 93 inskickade bidrag.

Förutom Jacobs appar prisades en app med karta för lastzoner.