Ny automatisk miljöstation har öppnat på Söder

Vet du inte var du ska lämna ditt gamla nagellack eller dina sprayburkar?

Nu har en ny miljöstation – styrd av en robot – öppnat på Torkel Knutssonsgatan.

Den automatiska miljöstationen ska göra det enklare för stockholmare att slänga farligt avfall, som till exempel målarfärg, nagellack och glödlampor.

– Det ska vara enkelt att lämna sitt avfall på ett miljövänligt sätt i Stockholm. Därför behövs det ett helt batteri av åtgärder för smidigare återvinning. Vi ska ha fastighetsnära insamling, mobila miljöstationer som hämtar avfall och som här, automatiska stationer som tar emot stockholmarnas farliga avfall dygnet runt. Det här är bara den första av flera automatiska stationer som vi kommer att öppna i Stockholm, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Det är Stockholm Vatten som ansvarar för avfallshanteringen i Stockholm.

– Vi planerar att placera ut automatiska miljöstationer i områden där många människor bor och har tillgång genom lokaltrafiken. I år blir det på Torkel Knutssonsgatan på Söder och vid Kista centrum, säger Peter Nyström, enhetschef för återvinningscentraler och farligt avfall på Stockholm Vatten, i pressmeddelandet.

I miljöstationen kan man lämna ljuskällor, batterier och farligt avfall, som målarfärg, nagellack, sprayburkar och rengöringsmedel. För att lämna farligt avfall öppnar man en lucka genom sms eller QR-kod. Avfallet ställs i en låda som sedan sorteras av en robot. Stationen är öppen dygnet runt.

Här kan du se en film om den nya miljöstationen.