Min lokala hjälte

Ny bok om Martin Luther som förändrade världen

Här är boken om reformatorn Martin Luther som Skarpnäcksförsamling ihop med Themis förlag har gett ut inför 500 årsjubileet av reformationen som förändrade kyrkan och världen.
Göran Agrell och Karin Löfgren har skrivit boken "Martin Luther som själavårdare" och vill ge en bredare bild av den stora reformatorn Martin Luther som förändrade kyrkan och världen.
Skarpnäcks församling ger ut en bok med tidigare inte översatta luthertexter på svenska inför 500-årsjubileet av reformationen. 

Diakon Karin Löfgren som är medförfattare, vill bredda bilden av Martin Luther.

– Det är några av de stora klassikerna som är översatta, några få. Han var så otroligt produktion. Det blir annars  en ganska snäv bild, säger Löfgren.

 

Tisdagen den 18 oktober klockan 17.30 är det releasefest för boken ”Martin Luther som själavårdare”. Ett stort ögonblick för församlingen, som tillsammans med bokförlaget Themis står bakom bokprojektet, som ska firas med mässa och ”litterär salong” i paviljongen bredvid Markuskyrkan, Björkhagen.

Karin Löfgren berättar att hon och Göran Agrell, som är en lutherkännare, fann varandra när hon själv skulle skriva en magisteruppsats om Martin Luther. Ett föredrag som Göran Agrell höll i församlingen om reformatorn blev sedan fröet till boken.

Martin Luther har ofta beskrivits som jättetråkig och dyster, konstaterar Karin Löfgren. Det är en tolkning. Det finns andra tolkningar också. Författarna vill ge en lite bredare bild av Martin Luther, säger Löfgren.

– Vi hade en gemensam upplevelse att det ironiskt nog var svårt att hitta Luther tillgänglig på svenska. Det ironiska vara att att det lutherska stridsropet är ”Gå till till källan – läs Bibeln på svenska”, men texterna om honom själv var få på svenska.

Martin Luther var emot att kyrkan tryckte ner människor med ett ovanifrån-perspektiv. I dag skulle man nog säga att han stod lite mer på den lilla människans sida. Boken ”Martin Luther som själavårdare” är en antologi i tre delar som alltså släpps inför jubileumsåret 2017 när det är 500 år sedan reformationen, då när Martin Luther förändrade kyrkan. Mässan som firas ihop med bokreleasen på tisdagen har passande nog temat ”Samhällsansvar”.

– Hans vilja var att alla skulle gå till källan själv. Det blev en revolution att alla skulle kunna läsa. Det blev samhällsförändrande att kvinnor skulle läsa och ha en egen uppfattning. Det är spännande att haka på, konstaterar Karin Löfgren.