Ny butik öppnar i Hallunda centrum

Så här ser det ut i Stockholms Stadsmissions lokaler ReTuna i Eskilstuna.
Så här ser det ut i Stockholms Stadsmissions lokaler ReTuna i Eskilstuna.
Second hand-butiken flyttar in på nedre plan i Hallunda Centrum.
Second hand-butiken flyttar in på nedre plan i Hallunda Centrum.
Besökarna kommer att kunna plocka kläder till kilopris.
Besökarna kommer att kunna plocka kläder till kilopris.
Snart öppnar en ny butik i Hallunda centrum. Det är Stockholms Stadsmission som flyttar in i gallerian med sin second hand-butik.

Den 7 april öppnar Stockholm Stadsmission en second-hand butik i Hallunda centrum.

– Vi tycker det är roligt att kunna öppna på en plats där vi verkligen behövs och har vår målgrupp, säger Maria Gimner som ansvarar för marknad och kommunikation på Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde sociala företag.

Hon är själv uppvuxen i Botkyrka och hoppas att etableringen kan ge en positiv utveckling för Hallundaområdet.

Butiken kommer att ligga på undre plan, snett mittemot apoteket. Det blir ett lite annorlunda koncept som går ut på att kunden plockar kläderna och sedan betalar för kilopriset. Man gör likadant i Sätra, som hittills varit den närmsta butiken för Botkyrkaborna.

– Man väger kläderna och vi har ett blandat sortiment. Vi kommer även att ha lite böcker, medieutbud och möbler, vi provar oss fram för att se vad kunderna vill ha, säger Maria Gimner.

Verksamheten har fokus på arbetsintegration och kommer att erbjuda arbetsträning och praktik i butiken genom nära samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Vi vet att det står många personer utanför arbetsmarknaden, så vår verksamhet behövs, säger Maria Gimner.

Det är fortfarande oklart hur många som kommer att kunna arbetsträna i butiken, och uppgifterna kommer att individanpassas. Målet är att personerna ska komma närmare arbetsmarknaden och lära sig hur det fungerar att arbeta i en butik.

Det har varit en del problem i Hallunda centrum, och nyligen skedde ett guldrån, är det något ni reflekterat över inför etableringen?

– Vi var faktiskt på plats när guldrånet skedde, det är klart att det blev påtagligt. Det är naturligtvis viktigt att samverka lokalt, säger Maria Gimner.

Den 7 april öppnar butiken, men besökarna i gallerian kan redan se att något är på gång eftersom inflyttningen är i full gång.

Fakta