Ny cykelväg till Täby dröjer

Bygg cykelbana till Täby nu.

Det kräver Åkersbergaborna, som i dag tvingas cykla längs med Roslagsvägen för att ta sig mot Stockholm.

Men trots det skriande behovet går arbetet trögt.

I dag kan ingen lova att den planerade cykelvägen till Täby kommer att bli av.

Morgontrafiken dundrar förbi när Magnus Emanuel kommer cyklandes upp mot Stava. Här, i väggrenen på Roslagsvägen, cyklar han några gånger i veckan på väg till jobbet i Solna.

– Jag är inte rädd, men visst är 276:an farlig. Men den är det enda alternativet för oss som vill cykla in mot Stockholm. Fast jag skulle inte ta med barn här, säger han.

Magnus Emanuel är inte ensam om att längta efter en ny cykelväg till Täby. Ämnet har vållat en het debatt i flera Facebookgrupper, där flera läsare beskriver Roslagsvägen som en ”livsfarlig väg” som ”endast härdade cyklister pallar att cykla”.

Även kommunen bedömer att 276:an mot Rosenkälla har en ”väldigt undermålig säkerhetsstandard”, för att citera den kommunala cykelplan som tas fram just nu.

Och tanken är att, på sikt, bygga en asfalterad cykelväg mellan Täljö och Arninge. Det står i Trafikverkets egen cykelplan.

– En fyra meter bred asfaltsväg till Täby vore drömmen. Men det vet vi inte om vi får till, säger Johan Bergqvist, trafikplanerare på kommunen.

Enligt honom är det svårt att få plats med en ny cykelväg på huvudsträckan, mellan Täljö och Rydbo. Där finns nämligen redan en arbetsväg som används till skogsbruk.

Ett annat problem är att kommunen inte äger marken själv. Än så länge finns inga avtal med de berörda markägarna, däribland Rydboholm, om rätten att använda marken och varken kommunen eller Trafikverket har avsatt pengar till en ny cykelväg.

Kommunen anser nämligen att Trafikverket ska stå för notan, då cykelvägen ska bli en regional väg. Men Trafikverket har inte gjort mer än att märka ut vägen som en planerad väg i deras cykelplan.

– Vi har en lista på finansierade projekt och denna väg är inte med. Inget är på gång, säger Fredrik Månsson på Trafikverket.

Kommunen har heller inga planer på att expropriera, ta över, marken för att få till den för många efterlängtade cykelvägen.

– Det försöker vi undvika. Vi vill vara överens med markägaren, vare sig det är Rydboholm eller någon annan, säger Hampe Klein (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Men en ljusning kan finnas. Kommunen har nyligen inlett en förhandling med företrädare för Rydboholm, för att se om det går att förbättra den steniga arbetsvägen mellan Täljö och Rydo så att den kan användas som cykelbana fram tills att en riktig cykelväg blir av. Till detta finns pengar avsatt.

Fakta

Här byggs nya cykelvägar

Just nu byggs cykelväg på Svinningevägen och i Hacksta mellan Backsippevägen och Spånlötsvägen.

Under hösten påbörjas en ny cykelväg mellan Malmstigen och Margretelundsvägen på Tråsättravägen.

Under hösten ska kommunen göra ett förarbete för att kunna bygga cykelväg på Domaruddsvägen samt på Tråsättravägen mellan Skrakvägen och Knipvägen. Även Trafikverket planerar för cykelväg på Svinningevägen mot Kulla vägskäl.