Min lokala hjälte

Ny dokumentärfilm om Fatbursbågen

I början av 1990-talet byggdes Bofills båge, ritad av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill. Karl-Oskar Gustafsson har gjort en dokumentärfilm om bågen.
I början av 1990-talet byggdes Bofills båge, ritad av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill. Karl-Oskar Gustafsson har gjort en dokumentärfilm om bågen.
Knarkarkvart, lekplats och bostad för hundratals. Nu har Bågen vid Fatbursparken fått en egen dokumentärfilm.

De flesta på Södermalm har nog gått förbi Bofills båge, det stora, halvrunda huset vid Fatbursparken nära Medborgarplatsen. En av dem som blev nyfiken på vilka berättelser som gömde sig i huset och på platsen var Karl-Oskar Gustafsson, dokumentärfilmare som bor i Hornstull.

– Jag har ofta gått förbi huset, som har en spännande form, och som ligger på en lite öde plats på Södermalm. Jag tyckte det var spännande och blev intresserad på vad som finns där. Jag ville göra en film om en plats, och att människorna som bor och verkar där skulle vara med och forma innehållet, säger han.

Han började filma från den ena änden av huset till den andra. Han har träffat allt från de som tycker att det är ett hemskt ställe med missbrukarproblematik till de som haft eviga ögonblick under de blommande körsbärsträden.

– Något som jag tycker är intressant är kontrasten mellan det som man velat skapa av platsen, till det som platsen upplevs som i dag.

Vad var den största överraskningen under projektet?

– Det var nog att det en gång låg en sjö här, vilket jag inte kände till. En sjö som försåg Södermalmarna med vatten men som ska ha blivit så giftig så att den fick fyllas igen.

Den 10 september förhandsvisas filmen, som är 30 minuter lång, i Fatbursparken klockan 19. Den riktiga premiären sker sedan i oktober då filmen ska visas på festivaler och enligt Karl-Oskars förhoppning även på SVT. Den ska även vara tillgänglig att se via nätet.