Min lokala hjälte

Ny dom: inte längre gratis att ha dator

Sedan SVT började sända på nätet måste alla som har en dator också betala tv-licens enligt en ny dom.
Sedan SVT började sända på nätet måste alla som har en dator också betala tv-licens enligt en ny dom.
Sedan SVT började sända på nätet är det inte längre gratis att ha dator. I en dom slås det fast att alla hushåll med dator ska betala tv-avgift.

– Absurt, säger Järfällabon Peter Ljungkvist.

– Jag tycker det är skandal att de över en natt kan ändra vad min dator är avsedd för genom att lägga ut en tjänst på internet, säger Peter Ljungkvist till Mitt i.

Han syftar på SVT:s direktsändningar som bara pågått sedan i februari och som ändrat villkoren för cirka 350 000 datorägare i hela landet som inte betalar radio- och tv-avgift.

Förra veckan kom förvaltningsrättens dom i totalt 19 fall där datorägare överklagat att de måste börja betala radio- och tv-avgift till Radiotjänst.

Enligt Förvaltningsrättens resonemang är datorer numera att jämställa med tv-apparater.

Det spelar ingen roll om innehavaren använder den för att titta på tv eller om det ens går att använda den som tv.

Har man en dator i hushållet ska man betala radio- och tv-avgiften på drygt 2 000 kronor per år. Punkt.

– Jag fick domen i min hand för en halvtimme sen. Det är totalt jävla skit, säger Kungsholmsbon Esko Kanniainen som också fått avslag.

– Jag är fattigpensionär och tittar inte alls på tv. Tv:n är en tidstjuv.

För att slippa avgiften har han lämnat bort sin dator nu. I stället surfar han och läser med hjälp av läsplattor som inte kan visa rörliga bilder.

– Jag har köpt dem billigt på Myrorna. Jag hoppas att det ska räcka för att slippa tv-licensen.

Sollentunabon Mikael Wiberg, som också fått avslag, säger att han tänker överklaga igen, till kammarrätten. Han liknar domstolens resonemang med om alla landets bilister skulle börja betala trängselskatt i Stockholm – för att de teoretiskt kan åka här.

– Först gör man gör intrång på någon annans domän, på internet, som man varken varit med om att bygga upp eller bekosta. Sedan säger man ”betala!”

Enligt Radiotjänst tas tv-avgift till public service ut på samma vis i Danmark, Tyskland, Schweitz och England.

Förvaltningsrätten ska nu behandla ytterligare ­cirka 200 överklaganden som bland annat väntas reda ut om även läsplattor och smarta mobiltelefoner ska betraktas som tv-mottagare.

Mitt i har sökt Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson.