Min lokala hjälte

Ny elkabel upprör Djursholmsbor

En ny elkabel ska dras genom Altorpsskogen i Djursholm – rakt genom ett stort liljekonvaljställe.

– Det är helt galet, säger Djursholmsbon Anders Bergström.

Anders går över den liljekonvaljkantade stigen med hunden Millie i hälarna. De gamla träden är märkta med blå färg och ska snart fällas. Stigen ska nämligen breddas flera meter, för att en ny elkabel ska grävas ner här.

Det är Eon som ska lägga ut den 4 100 meter långa kabeln, mellan utomhusstationen Rinkeby och stationen vid Sökvabäck. Syftet är att förstärka det befintliga elnätet för att minska antalet elavbrott.

Men att kabeln skulle dras just här, bakom villorna på Frekevägen, var ingen självklarhet. Även ett annat förslag var uppe på samråd: att dra den några meter längre österut längs med Djursholms golfbana, där det redan finns en väg.

– Men det förslaget verkar de bara ha struntat i och det gör mig sur. Jag förstår inte varför man ska förstöra en så fin skogsstig när det finns en väg så nära, säger Anders Bergström.

Han har försökt att nå någon ansvarig men upplever att alla bara hänvisar till varandra.

– Visst låter det dumt att förstöra stigen, men beslutet är redan fattat uppe i kommunstyrelsen och jag jobbade inte här då, säger parkingenjören Jan Bergsten.

Kommunalrådet Siv Sahlström (C) känner inte heller till beslutet, men blir upprörd när hon får höra var kabeln ska dras:

– Förskräckligt sorgligt, det är jättefint där. Det låter ju inte bra, om jag får uttrycka mig försiktigt. De bör ha ett väldigt gott skäl för att inte dra den under vägen vid golfbanan i stället.

Kan det handla om att det blir dyrare att dra den där?

– Nej, kommunen äger den marken också så det kan inte vara skälet, säger hon och hänvisar till Eon.

Lokaltidningen Mitt i har försökt att nå ansvarig på elbolaget men utan resultat.

Efterlyst stoppades i Danderyd Här kan du grilla – trots eldningsförbud

Danderyd Förra helgen stoppade polisen en bilförare på Edsbergsvägen, som uppvisade tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad.

100 meter från bilen kontrollerades ytterligare två personer som visade sig känna bilföraren. Och en av dem, en man i 25-årsåldern, hade varit efterlyst sedan den 12 juni. Han fördes direkt till häktet i Sollentuna och ska nu avtjäna ett fängelsestraff. Det var i januari som han dömdes för rattfylleri, narkotikabrott och olovlig körning.

DANDERYD På grund av den svåra torkan har Stockholms brandförsvar utfärdat eldningsförbud, vilket bland annat innebär att engångsgrillar är förbjudna i naturen.

Men på den egna tomten och på speciella grillplatser går det bra.

I Danderyd finns sådana vid Rösjön, Ösbysjön och Sätrabadet.