ANNONS

Ny enhet hjälper nyanlända ensamkommande barn

För att kunna möta ökningen av ensamkommande barn till ön startas en ny enhet och kommunen rekryterar nu två personer, varav en enhetschef och en socialsekreterare.
ANNONS

I dag arbetar fem socialsekreterare och en familjehemssekreterare på enheten för barn och familj med ensamkommande barn, dessa kommer alla att gå över till den nya enheten.

Enligt verksamhetsområdeschef Agneta Bolmgren, har beslutet tagits för att antalet ensamkommande barn ökat markant under 2015 och förväntas öka även under 2016.

– Men rent praktiskt kommer personalen att sitta på samma ställe och jobba (på nästan) samma sätt, säger hon.

Vad blir skillnaden då?

– De kommer att få tillgång till en mycket mer närvarande chef. Att arbeta som socialsekreterare är ofta ett tungt arbete och då behöver man en närvarande, tillgänglig chef som kan fungera som stöd. Vi gör detta för att vi tror att detta kommer att bli mycket bättre för handläggarna och för de ensamkommande barnen.

Kommunen är nu mitt uppe i rekryteringen av en enhetschef och en socialsekreterare.

– Det är en svår situation, då det är väldigt svårt att rekrytera socialsekreterare som jobbar med barn och unga. Det har det varit länge och jag tror att det bland annat beror på att kraven vad gäller dokumentation ökat markant under senare år vilket gjort att tiden för möten med människor minskat.

Agneta Bolmgren menar även att ökningen av ensamkommande barn till ön har gjort att socialsekreterarna under hösten har haft en väldigt hög arbetsbörda.

– Det var många ensamkommande som anvisades under hösten och handläggarnas arbetssituation har varit påfrestande så nu försöker vi ge dem all hjälp som vi kan.

ANNONS

Agneta Bolmgren menar vidare att Lidingö inte på något sätt är unikt utan att handläggare över hela Sverige har haft det tufft under hösten.

– Vi är tacksamma över att vi har lyckats placera och ta hand om de som kommit hit till oss. Att vi sedan inte har uppfyllt alla krav är tråkigt, men det gäller för många kommuner i Sverige.

Fakta

Markant fler barn kommer i år

134 ensamkommande barn och ungdomar kom till Lidingö 2015.

Under 2016 ska ön ta emot 189 barn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.