Den nya fästingen – brokig fårfästing, eller Dermacentor marginatus på latin – finns naturligt i södra Europa samt i Iran, Kazakstan och bergsområdena i Centralasien.

Det är viktigt att tidigt kartlägga exotiska fästingarter, enligt Anna Omazic, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Kan bära på ovanliga virus

– De kan bära på virus, bakterier och parasiter som idag inte förekommer i landet. Denna typ av övervakning kan hjälpa oss att vara bättre förberedda om djur eller människor smittas, säger Anna Omazic i ett pressmeddelande.

Brokig fårfästing kan bära på flera olika virus, till exempel krim-kongo blödarfebervirus och Coxiella burnetii som orsakar Q-feber.

Alla ovanliga fästingfynd från förra året har analyserats för dessa sjukdomar och samtliga arter var negativa för krim-kongo blödarfebervirus. Analys av övriga smittämnen pågår fortfarande.

Uppmanar: Fortsätt rapportera

Den brokiga fårfästingen upptäcktes i samband med förra årets insamling till SVA:s webbtjänst ”Rapportera Fästing”. Och nu när fästingsäsongen är i gång i hela landet hoppas SVA på fler rapporter under sommaren.

Alla i Sverige uppmanas att rapportera både vanliga och ovanliga fästingfynd via webbverktyget.

– Varje rapport är en viktig pusselbit i arbetet med att övervaka fästingarnas utbredning och att kartlägga de arter som finns i landet samt utvärdera risken för spridning av fästingburna sjukdomar, säger Anton De Jong, forskare på SVA.