Min lokala hjälte

Ny festival kräver leg

Till festivalen i Stockholm i helgen är än så länge runt 30 procent av biljettköparna under 18 år. Bild från Weekend Festival Baltic i Estland.
Till festivalen i Stockholm i helgen är än så länge runt 30 procent av biljettköparna under 18 år. Bild från Weekend Festival Baltic i Estland.
DJ-stjärnan Tiësto är en av huvudakterna när musikfestivalen Weekend Festival Sweden hålls för första gången i helgen. För att besökarna ska känna sig säkra på Östermalms IP har extra resurser satts in.

Till helgen är det dags för Stockholm att välkomna ett nytt tillskott på festivalhimlen. Weekend Festival startade i Finland för fem år sedan och lockade förra året över 160 000 besökare på sina event i Helsingfors och Estland. Nu har den elektroniska dansmusikfestivalen kommit till stan.

Arrangörerna gick tidigt ut med att säkerheten på festivalen står i fokus. Festivalsommaren 2016 har hittills präglats av rapportering kring sexuella ofredanden och våldtäkter på unga kvinnor. Men det är inget nytt bara för att medier skriver mer om det, säger Orlando John.

– Vi har sedan tidigare vetat att det funnits problem på festivaler. Det vi kan göra är att förebygga, först och främst genom att vi som arrangör tydligt informerar om att vi har nolltolerans mot hot, våld och övergrepp.

Inför helgen har arrangörerna varit noga med att all personal, även de som inte primärt jobbar med säkerhet, vet hur de ska agera om något händer. Dessutom kommer trygghetsorganisationen Nattskiftet att ha runt 30 volontärer på plats på området.

– Nattskiftet har redan varit en jättehjälp för oss. Till exempel har vi tillsammans gått runt på området och låtit dem peka ut var vi behöver sätta upp extra belysning och var det bör finnas extra staket in till området, säger Orlando John.

För att komma in på festivalen krävs det att man fyllt 15 år och kan uppvisa legitimation. Personer under 18 får inte heller lämna området och komma tillbaka samma kväll. Syftet är att minimera risken att de dricker alkohol.

Trots förberedelserna kan en festivalarrangör aldrig garantera att ingen besökare råkar ut för våld, hot, eller övergrepp, säger Orlando John.

– Det enda vi kan göra är att arbeta förebyggande och att inte mörka om något händer. I stället ska vi vara transparenta och veta hur vi tar tag i det på bästa sätt, och fortsätta jobba förebyggande i framtiden, säger han.

Fakta

Weekend Festival Sweden

När? 5-6 augusti klockan 14-23.

Var? Östermalms IP med kapacitet för 25 000 besökare

Vad? Kallar sig för Nordens största EDM-festival (elektronisk dansmusik).

Artister: Dimitri Vegas & Like Mike, Fatboy Slim, Martin Garrix, Steve Aoki, Tiësto, Rebecca & Fiona, Alan Walker, Showtek, Aron Chupa, Deorro m.m.