ANNONS

Ny förening vill säkra ridvägar

Vägarna blir allt mer trafikerade och riskfyllda att rida på. Det menar Eva Bergström, som är en av initiativtagarna till Värmdö hästvägsförening. Syftet är att värna om samt skapa och säkra ridvägar.
ANNONS

Föreningen vill till exempel ansöka om tillstånd för att bygga hästvägar. Föreningen vill också hitta finansiering av nya hästleder samt delta i ­samhällsplaneringen.

– Nu tar kommunen hänsyn till fotgängare och cyklister, men man måste också tänka på hästarna. De måste beaktas från början, säger Eva Bergström.

Föreningen består av medlemmar från kommunens ridklubbar, privatpersoner och hästföretagare samt representanter för markägare, kommunen och Trafikverket.

Eva Bergström är en av eldsjälarna bakom den nya föreningen och hon tycker att många vägar i kommunen är direkt farliga för ryttare.

I och med att Värmdö kommun växer och vägarna blir mer trafikerade blir det allt farligare att rida, menar hon. Till exempel behöver Lagnövägen bli säkrare. Intill vägen ligger ett stall.

– Många har väldigt bråttom där och kör för fort.

Vision Häst Värmdö har redan pratat med markägaren, som har gått med på att låta bygga en hästled intill Lagnövägen.

Men Trafikverket sätter stopp för planerna. Enligt Eva Bergström tycker myndigheten att det är alldeles för farligt att bygga en hästövergång på Lagnövägen.

Eva Bergström hoppas att även friluftsföreningar vill samarbeta, så att ryttare kan nyttja deras spår och vice versa.

ANNONS

Hästvägsföreningen vill också öka kunskapen om hästar i natur och trafik, bland både de som rider och andra trafikanter.

Fakta

Farliga vägar

Värmdö hästvägsförening vill bygga en hästväg intill Lagnövägen.

Föreningen hoppas även att gång- och cykelvägen intill Bullandövägen ska bli ridväg.

Vid Evlinge på Ingarö måste man rida över Björkviksvägen för att komma till skogen. Detta vill föreningen ändra på.