Min lokala hjälte

Ny friskola med engelsk profil ska starta i Akalla

Den nya friskolan Kista International school startar sin verksamhet till hösten i före detta Akallaskolans byggnad.
Den nya friskolan Kista International school startar sin verksamhet till hösten i före detta Akallaskolans byggnad.
Till höstterminen slår en ny friskola upp dörrarna i före detta Akallaskolan.

Kista international school ska ha engelska och naturorienterande ämnen som huvudprofil.

Cirka 200 elever har redan ansökt om att få en plats.

I lördags var det öppet hus för den nya friskolan, som har fått överta Akallaskolans byggnad. Kista international school vill vara en internationell skola med engelska i fokus för barn från förskoleklass upp till nian. Även naturorienterande ämnen kommer att vara en stor del av profilen.

– Många friskolor har svårt att hitta bra lokaler och får ta det som finns i industriområden eller baracker. Vi har strävat efter att hitta en rejäl skolbyggnad och är jätteglada över att vi fått ta över Akallaskolan, säger Didi Örnstedt, biträdande rektor.

När Lokaltidningen Mitt i pratar med henne precis innan öppet hus-helgen står hon med i skurhinken i högsta hugg och håller på att förbereda inför öppnandet.

Allt är inte klart, men de öppnar några klassrum och har även en 3D-modell över skolan att visa upp.

Redan har cirka 200 anmälningar kommit in från intresserade elever. De kommer från flera områden i västra Stockholm, som till exempel Spånga, Hässelby, Solna, Sundbyberg och Järfälla och barn från Järvaområdet.

– Vi blev faktiskt överraskade över att det redan kommit in så många anmälningar. Vi tror att vi kommer att ha plats för omkring 500 elever. Vi har anlitat en arkitekt som ska hjälpa oss att anpassa skolan till vår verksamhet. Akallaskolan byggdes för äldre barn, så nu bygger vi lekytor och klassrum som passar även yngre klasser, säger Colin McGowan, som också är biträdande rektor på skolan.

Han har jobbat som matematiklärare och forskarlärare i många svenska skolor.

– En av anledningarna till att vi valde Akalla är närheten till Kista science center och KTH i Kista, som vi kommer att samarbeta med, säger Colin McGowan.

50 procent av undervisningen kommer att ske på engelska. Redan i förskoleklass undervisas barnen både på engelska och på svenska.

– Vi kommer också att erbjuda modersmålsundervisning för barn som har ett annat hemspråk. Man ska inte behöva förlora sin identitet bara för att man går i vår skola. Vi är jättenoga med att det ska vara ett stort föräldrainflytande, säger Didi Örnstedt.

Kista international school är inte en privatskola, utan en friskola som får skolpeng precis som de kommunala skolorna. Man behöver inte betala för att barnen ska gå i skolan.