Ny galleria invigs med musik och torghandel

Lagom till septemberlönen invigs nya gallerian och bostadskvarteret Signalfabriken vid Sundbybergs torg.

Precis som förr i tiden kommer området att fyllas av marknadsstånd.

Sundbybergs slumrande småstadshjärta ska få mer liv. Till helgen öppnar den senaste vitamininjektionen – Signalfabriken.

Det gamla industrikvarteret har byggts om och fyllts med bostäder, butiker och service. Till invigningen satsar man också på en gammaldags stämningshöjare – marknadsstånd inne på Signalfabrikens torg.

– Det knyter an till historien lite grann. En gång i tiden fanns det marknadsstånd på Sundbybergs torg, säger Anders Wikström, marknads- och kommunikationsansvarig för Signalfabriken.

För torgstånden står Bondens egen marknad, en sammanslutning av lokala producenter och odlare, som erbjuder närodlat.

På det stora hela är Signalfabriken färdigbyggt när Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, invigningstalar klockan 11 på lördag.

– Det är ett par tre butiker på restaurangsidan som öppnar i oktober-november.

– Träningsanläggningen öppnar 16 november och Folktandvården i december.

Bostäderna, som i princip är slutsålda, ett 20-tal ligger fortfarande ute till försäljning, är inflyttningsklara i oktober, november och december.

För att betona Sundbybergskänslan har Signalfabriken jobbat med lokala talanger för att göra invigningen till en upplevelse. Såväl lördag som söndag kommer barn och unga från musikskolan och dans- och teaterstudion att uppträda i kvarteret.

– De kommer att uppträda olika tider och på olika ställen, och dyka upp när man minst anar det, säger Anders Wikström hemlighetsfullt.

I mitten av 2000-talet planerade Sundbybergs stad och Förvaltaren att bygga en stor galleria, Lorrygallerian, i kvarteret Plåten. Bygget skulle kosta 1,5 miljarder, men avbröts på grund av bristande ekonomi.

Kvarteret köptes av försäkringsbolaget Alecta som började planera bygget av Signalfabriken, för ungefär halva summan som Lorrygallerian var tänkt att kosta.