ANNONS

Ny halksmocka i morgon

Isvalkar.
Isvalkar.
Efter förra veckans halksmocka kom ovanligt många klagomål till kommunen om väghållningen.
62 felanmälningar har gjorts sedan i onsdags, drygt tio gånger så många som samma period förra året.
Och i morgon kommer en smocka till.
ANNONS

I onsdags kväll kom snön, som följdes av regn och tö. På morgonen blev det minusgrader igen och regnet frös till glashal is. Sedan dess har Vallentunaborna lämnat in 62 felanmälningar halkan. Under motsvarande period förra året inkom bara 6 klagomål på vinterväghållningen.

Det är kommunens entreprenör Svevia som sandar och saltar vägar och gångbanor och nu på eftermiddagen ska alla ärenden vara åtgärdade, enligt driftchefen Roland Storm.

Väghållning under de väderförhållanden som råder nu är något av ett sisyfosarbete. För den sand som läggs ut kan sjunka ner i isen så att det snart är lika halt igen. Och saltet fungerar inte när det är kallare än – 8 grader. Ett annat problem är att sanden rullar bort från vägbanan om den är hårt trafikerad.

Väglaget har som sagt fått Vallentunaborna att reagera och under dagen påpekade våra läsare på Facebook att det fortfarande var halt bland annat vid Korallens äldreboende, vid Lidl och på Bällstabergsvägen.

Omsandning

– Jag vet att de var ute och sandade hela kommunen i morse. De började väl vid fyratiden. Så allting ska vara omsandat. Sen kan det vara gångsnuttar som ännu är hala men man får komma ihåg att det kan vara andra som ansvarar för dem, säger Roland Storm.

Sandning och saltning måste alltså underhållas.

– Det är därför vi var ute i morse. Och i fredags också. Vi försöker ha någon form av rutin på det så att det funkar. Men igår var solen framme på dagen. Då kan den lysa på några fläckar där det kan tina och så blir det en återfrysning. Då måste man sanda igen.

ANNONS

Känns det aldrig tröstlöst?

– Nej, det är bara att gilla läget. Det är så här med vinter, säger Roland Storm.

I morgon väntar en ny halksmocka. SMHI spår nollgradigt och sedan tö i på eftermiddagen. Vid niotiden på kvällen ska det frysa på igen.

– Då kommer det att smälta och så försvinner sanden. Det här kommer bli en liten följetong ett tag framöver. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.