Ny handbok ska förhindra upplopp

Våldsamma upplopp, skadegörelse och anlagda bilbränder. Det hoppas polisen kunna undvika genom att använda sig av en ny metodhandbok.

En webb-baserad handbok som ska förhindra social oro presenterades förra veckan av polisen. En av initiativtagarna är Johnny Lindh, före detta närpolischef i södra Järva, han har stora förhoppningar om att handboken ska kunna förhindra att social oro uppstår.

– Det finns mycket information om social oro, men den informationen har inte funnits samlad på en plats fram till nu, säger Johnny Lindh.

Boken med titeln ”Metodhandboken” bygger på en utvärdering av samverkansarbetet i Järvaområdet och även kunskapsinhämtning från studiebesök i Uppsala, Göteborg och Malmö samt London, Köpenhamn och Paris.

Gemensamt för dessa områden är att de har drabbats av upplopp, skadegörelse, anlagda bil- och skolbränder samt stenkastning.

I boken finns bland annat en checklista som ska göra det enklare för bland andra polis och kommuner att bedöma varningssignaler. På checklistan finns frågor som ”Har kommunen/stadsdelen genomfört större neddragningar/förändringar i olika avseenden?” och ”Har det förekommit anlagda bränder i området?”

Närpolischefen i Kista, Jörgen Karlsson, har tidigare berättat för Lokaltidningen Mitt i att den här typen av samlad information hade kunnat varit en hjälp i samband med Husby­kravallerna.

Informationen har inte funnits samlad fram till nu.