Ny hemsida ska locka fler turister

En grupp amerikaner besöker Granbyhällen, Sveriges största runristning, med guiden Urban Hornell.
En grupp amerikaner besöker Granbyhällen, Sveriges största runristning, med guiden Urban Hornell.
Amerikaner som fascineras av Runriket, pilgrimsvandrande tyskar och stockholmare som golfar.

Vallentuna blir allt populärare som turistmål och nu satsar kommunen på en ny sajt för att locka hit fler besökare.

– Naturen här är helt fantastisk och det är roligt att få ta del av berättelserna kring den här platsen.

Det säger John Romagna, turist från USA. I förra veckan besökte han och en grupp andra amerikanare Granbyhällen, Sveriges största runristning i häll i Lindholmen.

Granbyhällen är ett populärt stopp bland utländska turister som åker med organiserade guide­turer från Stockholm. Vikinga­turismen, där Arkils Tingstad också ingår, är något av det som Vallentuna kommun vill lyfta fram när de nu ska göra en ny webbplats för att locka fler turister till trakten.

Arbetet med webbplatsen, som ska vara klar till årsskiftet, tar fart i höst. Det berättar Magnus Sjögren, marknadschef på kommunen.

– Hemsidan ska vara ett attraktivt smörgåsbord av allt som Vallentuna erbjuder. Det finns fler besökare här än vad man kanske kan tro, de är bara svårräknade. Men hemsidan vänder sig även till Vallentunaborna, så att de kan få ta del av vad som finns här, säger Magnus Sjögren.

Att turisterna hit är svårräknade beror framför allt på att det finns få hotell i kommunen. Det gör det svårt att hålla koll på de turister som besöker Vallentuna på en guidad dagstur.

Förutom vikingaturister hoppas Magnus Sjögren locka naturintresserade till kommunen. Och faktum är att Vallentuna tycks bli ett allt mer populärt besöksmål, även innan hemsidan kommit igång.

Både Lindö Hotell, som tar emot många golfgäster, och Svenska kyrkan, som står för pilgrimsvandringarna, har märkt av allt fler gäster den senaste tiden.

– I fjol hade vi 800 organiserade vandrare, i år räknar vi med dubbelt så många. De som kommer hit är både stockholmare, tyskar och italienare som blir jättefascinerade av naturen, Majken Öst-Söderlund på Svenska kyrkan.

Vad är ditt bästa turisttips i Vallentuna?

Ralf Gyllenhammar, hårdrockare:

– Gå runt i Dragon­vreten där Abba gjorde sina första hits. Sedan kan ni åka och äta på Nygårds värdshus (ligger i Täby).
Karl Dixelius, ­författare:

– Är man det minsta historiskt intresserad passar man Lindholmens gård. Arkils Tingstad är också väldigt fint och intressant.
Mats Rådberg, countrykung:

– En riktigt bra guidad tur i Runriket eller en tur till Angarnssjöängen. Arkils tingstad är också en guldplats.
Kodjo Akolor, ­komiker:

– Åk ut till Kårsta och följ de gamla spåren. Där finns det en avskild sjö där det finns musslor, i alla fall när jag var liten.