ANNONS

Ny hyra tvingar honom att flytta

Osuani Kwame har inte råd att bo kvar på Rinkebysvängen när hyran höjs efter renoveringen.
Osuani Kwame har inte råd att bo kvar på Rinkebysvängen när hyran höjs efter renoveringen.
Flera hyresgäster tvingas flytta när HSB chockhöjer hyran med 50 procent i Rinkebysvängen.

– Höjningen är orimlig, vi har inte råd att bo kvar, säger Patrik Arvidsson.
ANNONS

De grå betonghusen reser sig högt på Rinkebysvängen 75 och 77. Byggarbetare har redan påbörjat den renovering som väntas bli klar under året. Cirka 80 lägenheter ska totalrenoveras. När renoveringen är färdig planerar HSB att höja hyrorna med 50 procent.

Osuani Kwame har bott i fastigheten i över 20 år och han är förskräckt.

– Jag har aldrig varit med om en sådan extrem hyreshöjning.

De hyresgäster som i dag betalar 4 100 kr i månaden för en lägenhet på 55 kvadratmeter kommer efter höjningen att få betala 6 200 kronor.

– Jag vill inte flytta, men jag måste nog det. Nu letar jag efter billigare alternativ, säger Osuani Kwame.

Enligt HSB har alla hyresgäster utom sex stycken godkänt renoveringen.

– Jag är förvånad över de här reaktionerna. Vi har redan från början varit tydliga med att hyran kommer att höjas, säger Anders Joachimsson, chef för affärsutveckling på HSB.

Patrik Arvidsson som bott i fastigheten i två år, tycker att renoveringen är behövlig men hade inte räknat med en så stor hyreshöjning.

– Vi kommer att tvingas flytta. Hade det varit en höjning på 1 000 kronor i månaden hade jag kunnat ta det, men 2 000, nej det går inte. Det är orimligt, säger han.

ANNONS

Det tycker även Hyresgästföreningen som inte accepterar en sådan höjning av hyrorna. Förhandlingarna mellan dem och HSB har strandat. Nu ska ärendet prövas i hyresnämnden och beslut väntas den 7 mars.

– Halva höjningen på cirka 1 000 kronor skulle kunna vara okej, men inte att höja med 2 000 kronor. För att rättfärdiga det måste de göra en lyxrenovering, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

På Rinkebysvängen kommer lägenheterna att totalrenoveras och man kommer att bygga balkonger mot husets innergård.

Tycker ni att höjningen är rimlig?

– Ja, vi följer de lagar och riktlinjer som finns och har tittat på tidigare renoveringar i området och vilka höjningar man gjort där, säger Anders Joachimsson.

Fastighetsbolaget Tornet renoverade ett hundratal lägenheter i Rinkeby för cirka ett och ett halvt år sedan. Där höjdes också hyran med omkring 50 procent och det är bland annat det exemplet som HSB utgår ifrån. Men den renoveringen tycker inte Hyresgästföreningen är likvärdig.

– Tornet hade större lägenheter, inte tidigare studentlägenheter som på Rinkebysvängen. Tornet renoverade dessutom hela området och gården, inte bara lägenheterna och fastigheterna, säger P-O Brogren.

Han menar att lägenheter på 55 kvadratmeter med hyror på över 5 000 kronor inte är rimligt i Rinkeby. Hyresgästföreningen tycker däremot att Svenska bostäders renoveringar i Husby och på Gärdebyplan i Rinkeby är mer rättvisa och likartade jämförelser. Där har hyran höjts med cirka 1 000 kronor efter renovering.

– Går HSB:s yrkan om höjning igenom kommer vi med stor sannolikhet att få se hyreshöjningar på löpande band. Och på Rinkebysvängen tvingas nu folk bort, säger P-O Brogren.

Vad känner ni för de hyresgäster som inte har råd att bo kvar?

– Jag känner inte till att någon hyresgäst kan tvingas flytta. Men om det är så, får vi försöka lösa det. Kanske genom att permanentflytta hyresgästen till en annan lägenhet med billigare hyra. Men ytterst är ansvaret för att folk ska ha råd att bo en politisk fråga, säger Anders Joachimsson.

Fakta

Så mycket av lönen går till hyran

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.