Ny isbana – och rekord i skidspåret

Viveka och dottern Amelie njuter av att Täby torg fått en isbana. "Men banan kunde vara större", tycker Viveka.
Viveka och dottern Amelie njuter av att Täby torg fått en isbana. "Men banan kunde vara större", tycker Viveka.
Äntligen är snön här!

Täby torg har fått en egen skridskobana och fler skidåkare än någonsin dras till konstsnöspåret på Arninge golfklubb.

– Vi satte rekord i antalet besökare i onsdags, säger Klas-Göran Ericsson.

Nu kan Täbyborna njuta av vintervädret. Kommunen har spolat en helt ny skridsobana på Täby torg och skidspåret på Arninge golfklubb har, sedan i lördags, förlängts med 800 meter.

Två skridskoåkare som trotsade förra veckans tvåsiffriga minusgrader var Amelie, 11, och hennes mamma Viveka.

– Vi är jätteglada för skridskobanan. Men de borde göra den lite större så kanske fler vuxna lockas hit, säger Viveka.

Den nya isbanan betyder mycket för torget, tycker hon.

– Alla aktiviteter är bra, som lekplatsen här också. De borde sätta upp en skejtramp här med, allt så att det blir mer liv och rörelse på torget, säger Viveka.

Åker du hellre skidor, inför Vasaloppet eller med familjen? Sedan i lördags är konstsnöspåret på Arninge golfklubb förlängt med 800 meter, på en kuperad bana med upp- och nerförsbacke.

– Då får vi ett spår på 2,3 kilometer. Vi ska försöka göra nerförsbacken så snäll som möjligt, säger Klas-Göran Ericsson, ordförande i Täby konstsnöspår, ett samarbetsprojekt mellan Täby IS Skidklubb och Sundbybergs IK.

Redan innan det nya spåret invigdes i lördags hann skidspåret sätta rekord i antalet besökte. I onsdags, på trettondagen, kom uppemot 3 000 skidåkare.

– Vi bedömer att det var 2 500-3 000 åkare här. I torsdags morse var det 19 grader kallt, och mycket folk här, berättar Klas-Göran Ericsson.

Störs du av för mycket folk i spåret? Då kan du åka skidor på Rösjön, Rönningesjön och Vallentunasjön. Det tipsar Gunnar Drakenberg som gör israppoter åt kommunen om.

Däremot är det klurigare att åka skridskor på sjöarna. Snön har gjort isen ojämn och besvärlig att åka på.

– Vi måste få ett töväder så att snön smälter och att det fryser på igen, då blir det bra skridskoisar. Men nu kan man åka skidor på alla sötvattensjöar i Täby, men inte på Värtan, där är isen för tunn. Men en 100 procent säker is, det finns aldrig, säger Gunnar Drakenberg.

Han vill att alla Täbybor som ska ge sig ut på isen ska komma ihåg att ta med sig tre saker. Redskap, sällskap och kunskap.

– Man måste ha sällskap, det är det allra viktigaste. Den personen kan stå för kunskapen om man själv inte har den. Sedan behövs rätt redskap också, som ispikar, ombyte och flytväst, säger Gunnar Drakenberg.