Ny konsthall ska ge shopparna andrum

Konsten intar nu den 1500 kvadratmeter stora fabrikssalen.
Konsten intar nu den 1500 kvadratmeter stora fabrikssalen.
Sickla köpkvarter har fått en ny konsthall. På lördag slår Rymd konstrum upp dörrarna, i en av Atlas Copcos gamla industrilokaler.

Under de senaste månaderna har Kristina Junzell, konstnär och curator, arbetat dag och natt. Det har hon gjort med glädje – och på lördag får hon lön för mödan. Då blir det vernissage för utställningen ”Du är redan här”, den första utställningen i den nya konsthallen Rymd konstrum, mitt i Sickla köpkvarter.

– Jag är konstnär själv men jobbar också med att föra ut konst där människor är, utanför gallerierna där alla kanske inte känner sig inbjudna. Här tänker jag mig att man får ett andrum från shoppingen och inspiration i sitt vardagsliv, säger Kristina Junzell.

Numera bor hon på Södermalm men hon växte upp i Lännersta och känner stark anknytning till Nacka. Därför blev hon glad när fastighetsägaren Atrium-Ljungberg frågade henne om hon ville hyra in sig i en av Atlas Copcos gamla industrilokaler på Smedjegatan 10, och visa konst där.

– Jag ska göra utställningar med både kända, väletablerade konstnärer och unga, oetablerade och det kommer att bli måleri, foto, installationer, ljudkonst och skulptur, berättar hon.

I premiärutställningen ”Du är inte här” är Charlotte Gyllenhammar och Anneè Olofsson ett par av de mest kända konstnärerna. Det är en utställning som bygger på intuition och känsla och som vill ge besökaren ”möjlighet att förundras över allt det vi så ofta råkat förbise.” Den pågår till den 20 november.

Sedan följer utställningen ”Collagefesten” och framåt jul blir det konstbasar, för alla som vill ge konst i julklapp till nära och kära.

– Rymd konstrum är både en konsthall och ett galleri. Mycket av konsten är till salu, men inte allt. Dessutom finns ett projektrum, där det blir workshops, performance och konserter, säger Kristina Junzell.

Konsthallen har öppet onsdag-söndag. Den är inte permanent utan ett projekt som pågår i ungefär ett halvår.