Ny lekplats ska få ut unga ”gamers”

Trollbäcken och Fornudden har fått flera annorlunda lekredskap. I fredags invigdes den nya elektroniska motionsparken som beskrivs som ett dataspel – fast i verkligheten.

Tensta har en. Fisksätra har en. Nu har också Trollbäcken fått en så kallad Icon-lekplats – en interaktiv motionspark där barn och ungdomar kan tävla mot varandra, lite som i ett dataspel fast i verkligheten.

– Vi har köpt in den för att få ut ungdomar som spelar mycket dataspel och som tycker att det är roligt att tävla. Det här är ju något som man kan bli duktigare och duktigare på. Men det finns också redskap för mindre tävlingsinriktade med andra utmaningar, säger Lotta Anglén, informationsansvarig på samhällsbyggnadskontoret.

I Sverige såldes den första Icon-lekplatsen för fem år sedan till Stockholms stad och stadsdelen Tensta. Sedan dess har marknaden varit lite avvaktande – även om försäljningen nu ser ut att ta fart.

– Många har varit skeptiska till om det håller, med all elektronik. Men anläggningen i Tensta har inte behövt repareras en enda gång under de här fem åren. Nu vågar fler satsa och i slutat av oktober är vi uppe i tio anläggningar i hela Sverige, säger Pernilla Jussila, försäljningsansvarig i Stockholm på Kompan som säljer de elektroniska lekredskapen.

Den nya anläggningen i Fornudden invigdes i fredags eftermiddag tillsammans med den nya konstgräsplanen.