ANNONS

Ny matbutik ska minska svinnet

I den gamla butiken Matöppet i Rågsved har lokalerna nu inspekteras och i december ska portarna slås upp för den nya matbutiken.
I den gamla butiken Matöppet i Rågsved har lokalerna nu inspekteras och i december ska portarna slås upp för den nya matbutiken.
Matmissionen i Rågsved vill minska matsvinnet genom att sälja varor med nära bäst före-datum. I december slår den upp portarna.
ANNONS

I Matöppets gamla lokaler pågår renoveringsarbetet för fullt för den nya matbutiken Matmissionen. Tanken med den nya butiken är att minska matsvinnet, skapa arbetstillfällen för dem som står utanför arbetsmarknaden och sätta lägre priser på varorna. Bakom projektet står Stockholms stadsmission och Axfood.

Att maten säljs nära bäst före-datum innebär inte enligt Stadsmissionen att den kommer att vara dålig.

– Ofta blandar man ihop begreppen ”bäst före” och ”sista förbrukning”. Bäst före är ett datum som industrin har satt för att garantera att alla kvalitetsaspekter såsom smak, färg och konsisten är i perfekt skick. Butiken kommer inte hantera högriskvaror eller varor som passerat sista förbrukning, säger Maria Gimner, marknadsansvarig vid Stockholm Stadsmission.

Butiken beskrivs som en social matbutik, bland annat kommer folk i ekonomiskt utsatta situationer att erbjudas medlemskap, vilket gör att de kommer att kunna handla för ett lägre pris. Under året ska även 20 personer som står utanför arbetsmarknaden att erbjudas arbetsträning i butiken.

Just nu pågår inspektioner av lokalerna, men i december ska den nya matbutiken vara igång. Och det kanske inte heller blir den första.

– Det här är en pilotbutik. Självklart hoppas vi kunna öppna fler butiker framöver, men vi tar en i taget, säger Maria Gimner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.