Ny metod: Så ska polisen få stopp på olagliga streetrace

Det är strax efter midnatt den 6 augusti och en av reporna i streetracetävlingen Birka cup körs i Segeltorp. Polisen får tips om tävlingen och en vild polisjakt tar vid som slutar i att Mustangen, favorittippad att ta hem hela tävlingen, tas i beslag.
Det är strax efter midnatt den 6 augusti och en av reporna i streetracetävlingen Birka cup körs i Segeltorp. Polisen får tips om tävlingen och en vild polisjakt tar vid som slutar i att Mustangen, favorittippad att ta hem hela tävlingen, tas i beslag.
Olagliga streetrace på stora vägar runt om i länet är en katt- och råttalek mellan polis och förare. Ett beslut där en bil­ägare riskerar att bli av med sin bil i halvmiljonsklassen kan bli en öppning för polisen.

Under sena kvällar och nätter under sommaren stängs sträckor av för streetracetävlingar på de stora genomfartslederna i Stockholmsområdet. Upp emot 50 bilar deltar varje gång, och kring varje bil finns ett team. Det är vadslagning och stora prispengar och det talas om tusentals personer i publiken.

De olagliga streetracen har blivit något av en folksport i Stockholmsområdet, men det är också en katt- och råttalek mellan polisen och deltagarna, där polisens väg hindras så att racingbilarna ska hinna undan.

Men vid en tävling i augusti fick polisen syn på en bil som lämnade ett race i Segeltorp, Huddinge. En polisjakt tog vid där polisen prejades av en annan bil och när patrullen fick syn på bilen igen hade föraren redan lämnat.

En man greps i närheten misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, men det har inte gått att bevisa att det var han som körde.

Däremot togs bilen, en ombyggd Mustang upprustad för nära en halv miljon kronor, i beslag och åklagaren driver nu med hjälp av polisen ett ärende i tingsrätten om att få bilen förverkad, med förhoppningen att det ska bli en vägledande dom.

Streetrace

StreetraceTidigare har bilar förverkats i samband med domar om upprepade fall av trafikbrott såsom rattfylleri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Men enligt åklagaren är det första gången man prövar att få en bil förverkad enligt förverkningslagen, där det alltså inte behöver finnas ett åtal.

– Det har helt enkelt varit svårt att få tag i någon bil tidigare, säger åklagaren Anna Stråth.

Om det blir ett beslut om förverkande ser polisen det som en ny metod att få bort bilarna som används i olagliga streetrace.

– Det skulle betyda att vi har möjlighet att jobba underrättelsebaserat och i stället kunna dokumentera racen, för att sedan ingripa på ett säkert sätt när de inte kör, säger Johan Siverland, förundersökningsledare vid Huddingepolisen.

Polis Johan Siverland  på Huddinge polisstationen. Kris inom polisen i Huddinge - hälften har slutat

Johan Siverland, förundersökningsledare vid polisen i Huddinge.

Bilägaren själv hävdar att han har byggt om sin bil för lagliga tävlingar och han själv inte kör illegala streetrace. Men enligt förundersökningen finns det omfattande bildbevis på att Mustangen använts vid åtminstone 17 illegala streetrace på allmän plats.

Åklagaren menar att det kan likställas med grov vårdslöhet i trafik, även om föraren inte döms för något brott.

– Det är många som kan fara väldigt illa om vi inte kan förhindra de här tävlingarna. Eftersom det handlar om allvarlig och farlig verksamhet, är det principiellt viktigt att inte ge tillbaka bilar som används i den här typen av sammanhang, säger Anna Stråth.

– Samtidigt måste man väga proportionen mellan bilens värde och hur allvarlig brottsligheten är, och då anser jag att det är viktigare att förhindra fortsatt brottslig verksamhet.

”Det är ett unikt ärende och det är väldigt ovanligt att något med så högt värde förverkas.”

Bilen värderas till drygt 300 000 kronor, men bilägaren hävdar att han har lagt ner runt en halv miljon på att bygga om bilen. Bara motorn har kostat 200 000. Han är därför, enligt sin försvarare Gabriella Alnemark, väldigt kritisk till beslaget och ett eventuellt förverkande:

– Han ser att han har ett visst ansvar eftersom hans bil har varit med i de här sammanhangen, men att det samtidigt inte är rimligt eftersom det inte finns något åtal. Det är ett unikt ärende och det är väldigt ovanligt att något med så högt värde förverkas. Vår uppfattning är att det är ett intrång i hans äganderätt.

Förhandlingen i Södertörns tingsrätt är i dag och inom ett par veckor väntas beslut.

streetrace

LÄS MER:

Uppdaterad version efter domen: Bilägare får inte tillbaka racingbil – ska skrotas

Grannar väcks av streetrace om nätterna

Polisen har ny hemlig metod mot streetracen

Ambulans stoppades av olagligt streetrace

Allvarlig olycka vid olagligt streetrace

Svårt för polisen att stoppa streetracing

”Asfaltera en bana åt killarna”

Polisen: Bilarna är snabba och farliga

20 streetrace i Stockholm under fredagskvällen