Ny metod satte dit sexbrottsling

En man som på internet har tagit sexuella kontakter med unga flickor har gripits. Mannen är misstänkt i flera hundra fall över hela landet, men det var Nackapolisen som stod för genombrottet.

– Det var resultatet av gediget polisarbete av duktigt och intresserat folk, säger kommissarie Patrik Lillqvist vid Nackapolisen.

Den misstänkte gärningsmannen har sedan flera år tillbaka sökt kontakt med flickor i nedre tonåren, vissa till och med så unga som nio år.

Genom olika annonser, bland annat om extrajobb i stall, har han kommit över deras kontaktuppgifter. Sedan har han ringt och låtit samtalen glida över i sexsamtal.

Det var när Nackapolisen i vintras upptäckte att fler anmälningar var väldigt lika som de förstod att samma gärningsman måste ligga bakom.

– Vi såg ett mönster och började vända på alla stenar. I maj kunde vi knyta ihop säcken. Det här är vanligtvis svåra brott att reda ut, men vi hittade en metod. Jag vill inte säga hur, för vi kommer att använda den igen, säger Patrik Lillqvist.

Mannen som under de senaste sju åtta åren tros ha tagit flera hundra sexkontakter har erkänt och själv varit behjälplig i utredningen. Han är misstänkt för sexuellt ofredande.

– Han förstår själv att han har problem, och får nu vård. Han har också insett att många har berörts väldigt illa, men i hans fall har drifterna tagit över, säger Patrik Lillqvist.

Nackapolisen kommer nu att tillsammans med åklagare och polismyndigheter i andra delar av landet att driva en del av fallen till domstol.

Fakta

Kan få två års fängelse

Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande, däremot inte för så kallad gromning, som blev brottsligt den 1 juni 2009.

För att någon ska dömas för gromning krävs att personen inte bara har tagit kontakt med en minderårig utan det måste bevisas att personen har för avsikt att träffa offret fysiskt.

Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse.

Källa: Polisen