ANNONS

Ny modell fortsätter ge få feriejobb

Sedan Tyresö kommun införde en ny modell för feriejobb har antalet ungdomar som lyckas få ett feriejobb dalat.

– Vi skulle önska att vi nådde ut till fler, säger Ewa Eriksson, chef för arbetscentrum.
ANNONS

Tyresö kommuns nya feriejobbsmodell infördes förra sommaren med Sollentuna kommun som förebild. I enkelhet går modellen ut på att ungdomarna själva söker jobb och kommunen betalar halva lönen. De styrande politikerna satsade stort och nästan dubblerade anslagen för feriejobb till 1,4 miljoner kronor – något som skulle räcka till 200 jobb. Men bara drygt 100 ungdomar sökte.

I år har antalet ungdomar som lyckats få feriejobb enligt den nya modellen blivit ännu färre än förra året. Hittills har bara 80 ungdomar lyckats få jobb på det viset. Precis som förra året går kommunen därför in och stöttar med traditionella feriejobb, främst inom barn- och äldreomsorgen. Men om man som förra året kommer upp i 120 jobb är fortfarande oklart.

Ewa Eriksson tror att de låga talen delvis kan förklaras med att ungdomar tycker att det är svårt att söka jobb på det nya viset, men också på att till exempel ensamarbete är förbjudet.

– Vi har ju erbjudit ungdomarna stöttning och tips, men tyvärr är det nog så att en del arbetsgivare föredrar att anställa en 18-åring och betala full lön, framför en 16-åring som inte får jobba ensam, säger hon.

Sollentunamodellen har också kritiserats för att gynna ungdomar med föräldrar med egna företag, eller föräldrar i chefsposition. När Lokaltidningen Mitt i Tyresö förra året rapporterade om modellen hade var tionde av alla sökande samma efternamn som den som stod som ansvarig.

– Vi ser att det förekommer även i år, men vi ser också att vissa återkommer från förra året och att vissa tar in fler ungdomar än en. Kanske är det så att man anställer sitt eget barn och en kompis. Positivt är också att många av dem som får feriejobb på det här viset fortsätter att jobba extra för samma arbetsgivare. Det blir en ingång till extrajobb på helgerna, säger Ewa Eriksson.

Innan Sollentunamodellen infördes låg antalet feriejobb i Tyresö kommun på mellan 250 och 150. Skillnaderna berodde på om kommunen fick statsbidrag eller inte.

Eftersom så få sökt feriejobb i år har man från kommunens sida bestämt sig för att fortsätta att hålla dörrarna öppna för dem som får jobb enligt Sollentunamodellen.

– Kommer det någon i efterhand kan vi titta på det, för det finns fortfarande utrymme, säger Ewa Eriksson.

ANNONS
Fakta

Så funkar nya feriejobben

Kommunen betalar halva lönekostnaderna, upp till 93 kronor i timmen.

De som söker ska ha fyllt 16 år, men inte 18.

Ungdomar som får feriejobb ska vara försäkrade och ha avtalsenliga löner. De får inte arbeta ensamma.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.