Ny park kan ge möjlighet att odla

Söder får en ny liten park på Wollmar Yxkullsgatan.

Där kan även odlingssugna Södermalmsbor sätta fingrarna i jorden, enligt planerna.

Det avslöjar stadsdelsförvaltningens Kenneth Kampendahl som funderat över vilka parker som ska anläggas eller rustas upp under de närmaste åren. I kvarteret Tömmen, eller Grimman som det hette förr, byggs just nu ett nytt hus och i samband med det blir det alltså en ny park.

– Det är jättespännande, men det blir inte förrän tidigast 2015. Vi håller fortfarande på och jobbar med olika alternativ som om man kan ha odlingsytor i parken eller om man ska bygga upp något. Det finns ett grundförslag framtaget för en rekreationspark. Parken kommer att vetta mot Wollmar Yxkullsgatan mellan Maria pol och den gamla malmgården Reenstiernska palatset. Men om den kan upplåtas åt odling blir det ändå inte några enorma arealer att bruka.

Flera parker som redan finns på Söder ska också snyggas till. Mest pengar, fem miljoner, går till att rusta upp den del av Drakenbergsparken där parkleken ligger.

Här är det slitet, samtidigt som buskage och kullar gör den svår att överblicka. Därför ska häckar och buskage ersättas av öppnare gräsytor och planteringar.

Dessutom ska den tråkiga och asfalterade lilla parken intill bron på Reimersholme bli grönare. Och under året ska förvaltningen utreda en flytt av bangolfen och två byggnader från Lilla Bleckan.

Om den kan upplåtas åt odling blir det ändå inte några enorma arealer