Ny pendlarbåt går från Årstadal

Sugen på att ta båten till jobbet? Nästa sommar blir det verklighet för fler stockholmare. Då går det bland annat att åka mellan Årstadal och Solna.

Så här års skulle nog många hellre ta en båttur till jobbet än trängas på bussar och tunnelbana. Nästa sommar blir det verklighet för fler stockholmare.

Den 1 juli 2015 invigs tre nya pendelbåtslinjer i Stockholm:

Årstadal-Hornstull-Lilla Essingen-Alvik-Hornsbergs strand-Minneberg-Solna strand.

Ekerö-Gamla stan-Klara Mälarstrand (Tegelbacken, vid Stadshusbron).

Kungsholms torg-Söder Mälarstrand-Klara Mälarstrand.

Sträckan Solna strand-Årsta­dal kommer att ta 45 minuter och ska gå med 40-minuters­trafik under rusningstid. Målet är att båten även ska lägga till vid Södersjukhuset, men där är ännu inte ordnat med bryggplats. På Ekerö-Klara Mälarstrand kommer det att bli tre avgångar från respektive ändhållplats under vardagar.

Men det ska även gå att snabbt ta sig över Riddar­fjärden. Var 12:e minut kommer det att avgå en båt från Söder Mälarstrand och lika många minuter ska det ta att ta sig över vattnet.

– Vi måste hitta ett sätt att dra en busslinje till Söder Mälarstrand. Det här bygger på att det finns bra anknytning till övrig kollektivtrafik, säger Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd.

SL-korten kommer att gälla på båtarna och det blir samma taxa som i övriga kollektivtrafiken. I dag finns Sjövägen, båten som går mellan Nacka, Nybroplan och Lidingö. Det kan bli fler linjer i framtiden, exempelvis mellan Liljeholmskajen och Södermalm och fler linjer i Saltsjön.