Ny pjäs ska få elever att tala

Eleverna Laasya Desu, Alex Norell och Miriam Abubaker tyckte mycket om pjäsen som Elin Norin, Maurits Elvingsson och Matilda Tjerneld spelade.
Eleverna Laasya Desu, Alex Norell och Miriam Abubaker tyckte mycket om pjäsen som Elin Norin, Maurits Elvingsson och Matilda Tjerneld spelade.
Sexuella trakasserier och övergrepp är svåra att prata om.

För att få barn, föräldrar, och skolor att våga ta upp det tabubelagda ämnet spelar Circonova nu föreställningen ”Utanpå Inuti” för mellanstadieklasser runt om i Stockholm.

– Han tafsar på mig och jag tycker inte om det, säg det mer argt!

– Jag tycker du ska säga ”låt bli min bror och kyss honom inte om det är mot hans vilja”.

Förslagen från eleverna på Engelska skolan på Kungsholmen är många på hur scenerna i pjäsen ”Utanpå Inuti” skulle kunna sluta. Pjäsen ingår i projektet Att bryta tystnaden. Det är föreningen Circonova, en organisation som tillhör Studiefrämjandet, som nu turnerar runt i mellanstadieskolor för att spela pjäsen om sexuella trakasserier och övergrepp.

Ett tabubelagt ämne som många föräldrar och skolor inte tar upp till diskussion.

– Det är Micke som gör fel, inte Agnes, påpekar Matilda Tjerneld som spelar Agnes som blir lurad att ta av sig kläderna framför en man som hon chattar med. Bilden hamnar sedan på nätet och hon blir retad i skolan.

I de följande två scenerna får vi följa Jonatan som blir överfallen av sin bästis storasyster Monika som tvingar honom att kyssas och ligga med henne, och Leas mammas nya kille som förgriper sig på Lea när mamman är borta.

I del två av föreställnigen spelas några av scenerna om och eleverna får själva föreslå vad Agnes, ­Jonatan och Lea kan säga och göra för att det inte ska gå så illa som det gör.

– Vi var lite oroliga i början för hur föreställningen skull tas emot, om baren skulle bli ledsna eller om man riskerar att väcka något hos någon som utsatts, men den har tagits emot bra från både föräldrar, barn och lärare vilket är jätteskönt, säger Maurits Elvingsson som spelar Jonatan.

Pjäsen spelas för 10–12-åringar och enligt Maurits är det alltid ett par elever i varje klass som berättar att de själva blivit kontaktade på nätet av vuxna som utger sig för att vara barn.

– Det är bra att börja prata om de här sakerna tidigt, även om inte alla har egna erfarenheter så funkar det lite preventivt inför att de kommer in i tonåren och upptäcker sin sexualitet. Internet är en vildmark, säger Ingela Rolfsdotter, pedagog som leder samtalet med barnen och även håller workshops med lärarna innan och efter föreställningen.

Miriam Abubaker, Alex Norell och Laasya Desu från klass 4 och 5 tyckte om föreställningen, även om den blev lite pinsam i bland.

– Det var bra att vi fick vara med och bestämma slutet, säger Laasya.

– Den var jättebra. Det är ingen fantasi utan det kan hända i verkligheten. Det är bra att få veta hur man kan hantera det. Jag är inte med i Instagram längre eftersom jag inte känner mig säker, säger Miriam.

Hon, och tjejerna i hennes klass, har haft tjejsnack på schemat om hur man ska synas på internet.

– Till exempel ska man bara låta ens vänner följa en på Instagram. I sexan kommer vi att prata mer om sex och så, säger hon.

Alex låter också bara hans vänner se bilderna han lägger upp.

– Jag känner mig inte orolig för jag lägger mest upp bilder på min katt och så, säger han.

Den var jättebra. Det är ingen fantasi utan kan hända i verkligheten.Miriam Abubaker

Fakta

Barnahus för utsatta ska öppnas

I maj öppnar ett ”barnahus” på Södermalm dit barn som utsatts för våld eller övergrepp ska kunna komma och få hjälp.

I dag slussas barnen ofta till olika myndigheter. I barnahuset samlas polis, socialtjänst, åklagare, läkare och psykologer för att lättare kunna samarbeta kring en anmälan. Även polisens alla barnutredare ska flytta dit.

Källa: Socialförvaltningen