ANNONS

Ny plan för Torsvik efter miljödomen

66 bostäder i röda radhuslängor och flerfamiljsvillor. Nu startar återigen arbetet med de kritiserade lyxradhusen på Dragudden i Torsby.
ANNONS

Detaljplanen för 66 bostäder på Dragudden i Torsby antogs i maj 2014, men överklagades till länsstyrelsen och sedan vidare till mark- och miljödomstolen som upphävde den.

Planerna på lyxbostäder i området har fått kritik, bland annat av LRF i Värmdö, som menat att den nya bebyggelsen skulle komma att påverka landskapsbilden negativt när både odlingsbar mark tas försvinner och flera kulturhistoriskt värdefulla hus måste rivas.

– Vi har räknat ut att av det jag brukar försvinner tre hektar om året. Snart har vi ingen jordbruksmark kvar på Värmdö, skiftena blir så små, att det inte går att åka in och vända med traktor ens, säger Mikael Windahl, ordförande för Värmdös LRF-avdelning till NVP 2014.

I Värmdö kommuns nya förslag tar kommunen dock tillbaka sitt ursprungsförslag om att upphäva strandskyddet. Tanken är även att all naturmark i området ska sparas och större delen av åkermarken planläggs för odlingsändamål. Även växthus och odlingslotter planeras.

Värmdö kommun anser i och med det att ändringar har gjorts med hänsyn till den fällande domen. Förslaget ställs därför ut på nytt samråd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.