ANNONS

Ny polisledning tillträdd

Helena Appelgren, till höger, är utsedd till kommunpolis i Danderyd och Vallentuna. Hon ska vara mammaledig kommande året och då vikarierar Stefan Dahlgren, till vänster, för henne.
Helena Appelgren, till höger, är utsedd till kommunpolis i Danderyd och Vallentuna. Hon ska vara mammaledig kommande året och då vikarierar Stefan Dahlgren, till vänster, för henne.
Polisens nya organisation trädde i kraft i förra veckan.

Helena Appelgren tillträdde då som kommunpolis för Danderyd och Vallentuna.

Eftersom hon föder barn i dagarna kommer Stefan Dahlgren att vikariera för henne.
ANNONS

För två år sedan fick kommunledningen i Danderyd besked om att polisstationen i Danderyd skulle stängas och att poliserna skulle flyttas till polishuset i Täby.

Kommunledningen i Danderyd protesterade – men utan resultat.

Som kompensation fick Danderydsborna möjlighet att träffa Danderydspolisen i en polisbuss i Mörby centrum på onsdagar.

Närpolischef Per-Inge Akterin följde med till Täby men när det nu återigen blir en ny organisation väljer han att inte vara chef längre.

– Jag går till områdeskansliet i polisområde Nord i Sollentuna där vi är två som ska jobba med administrativa sysslor, säger han.

Den nya organisationen som trädde i kraft i förra veckan innebär att Danderyd bildar ett lokalpolisområde tillsammans med Vallentuna, Täby, Vaxholm och Österåker. Lokalpolisområdeschef blir Anette Haag som tillsammans med tre kommunpoliser delar på ansvaret för de fem kommunerna.

Huvuduppgiften för kommunpoliserna blir att ansvara för det brottsförebyggande arbetet.

– Tidigare har polisen detaljstyrts mycket uppifrån, nu ska vi jobba mer utifrån medborgarnas problembild och där kommer kommunpolisens roll in. Tanken är att kommunpolisen blir länken mellan polis, kommun och medborgare, säger Anette Haag.

Helena Appelgren, som tidigare arbetade i Västerort, är utsedd till kommunpolis för Danderyd och Vallentuna.

ANNONS

– Mina arbetsuppgifter handlar främst om att komma närmare medborgarna och tillsammans med dem identifiera områden där de känner sig otrygga, säger hon.

Överlag ska det synas fler poliser ute på fältet. Polisbussen som står i Mörby centrum på onsdagar ska till exempel vara kvar.

– Vi vill ju öppna upp för att ha en bättre dialog med medborgarna. Tanken är att också jag ska synas mer ute i områdena, att jag ska bli igenkänd, säger Helena Appelgren.

Något som också är nytt i den nya organisationen är att polisens resurser inom lokalpolisområdet kan fördelas där de behövs som bäst.

I förra veckan gick Helena Appelgren på mammaledighet. Under det kommande året vikarierar Vallentunas förre närpolischef, Stefan Dahlgren, för henne. Fysiskt kommer han att ha sin fasta arbetsplats i Täby och Vallentuna.

– Jag har jobbat i Roslagens polismästardistrikt i 27 år och de senaste åren har jag varit närpolischef i Vallentuna. Det ska bli intressant med nya organisationen och de nya utmaningar den för med sig, säger han.

Fakta

Så ser nya polisorganisationen ut

I polisregion Stockholm ingår fyra polisområden: Nord, Syd, City och Gotland.

I polisområde Nord ingår sju lokalpolisområden: Täby, Sollentuna, Järfälla, Solna, Vällingby, Rinkeby och Norrtälje.

I Täby lokalpolisområde ingår kommunerna Täby, Danderyd, Vaxholm, Österåker och Vallentuna.

Täby lokalpolisområde är i sin tur uppdelat på tre kommunpoliser: Stefan Dahlgren ansvarar för Danderyd och Vallentuna, Jan Berlin ansvarar för Täby och Mattias Tillberg för Vaxholm och Österåker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.